Twee vrouwen, vier mannen op shortlist Libris Literatuur Prijs 2015

Ilja Leonard Pfeijffer won vorig jaar de Libris Literatuur Prijs met zijn roman 'La Superba'. Er zijn nu nog zes schrijvers in de race voor de prijs, met 50.000 euro een van de grootste literatuurprijzen van Nederland. ANP EVERT ELZINGA

Adriaan van Dis, Esther Gerritsen, Kees ’t Hart, Gustaaf Peek, Peter Terrin en Niña Weijers maken nog kans op de Libris Literatuur Prijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen. Dat heeft juryvoorzitter Wim Pijbes zojuist bekendgemaakt in het Rijksmuseum.

De complete shortlist van de literatuurprijs ziet er als volgt uit:
- Ik kom terug: Adriaan van Dis
- Roxy: Esther Gerritsen
- Teatro Olimpico: Kees ‘t Hart
- Godin, held: Gustaaf Peek
- Monte Carlo, Peter Terrin – De Bezige Bij
- De consequenties: Niña Weijers – Atlas Contact

Niña Weijers

Van Dis is genomineerd met zijn eerste ‘moederboek’, schrijver en De Groene-criticus Kees ’t Hart met een roman die in deze krant werd omschreven als de ‘geestigste van het jaar’.

Opvallendste naam op de shortlist is die van Niña Weijers. De schrijfster, die met haar kunstenaarsroman De consequenties al de shortlist haalde van de grootste Vlaamse literatuurprijs én de Anton Wachterprijs won, is de enige debutant op de shortlist.

Gustaaf Peek haalt nu wél de shortlist van een belangrijke literatuurprijs. Zijn roman Godin, held, geprezen in deze krant en door het DWDD-Boekpanel verkozen tot ‘Boek van de Maand’, viel vorige week nog af voor de shortlist van de Gouden Boekenuil.

Onder anderen Jeroen Brouwers (Het hout), BNG Literatuurprijswinnaar Maartje Wortel (IJstijd) en Wessel te Gussinklo, die met Zeer helder licht de shortlist haalde van de AKO Literatuurprijs, hebben de stap van longlist naar shortlist niet kunnen zetten.

Winnaar bekend op 11 mei

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs wordt op 11 mei bekendgemaakt in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De jury, onder voorzitterschap van Wim Pijbes, bestaat dit jaar uit Jacqueline Bel (VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur, recensent NRC Handelsblad), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Knack, De Morgen en Trouw).

Vorig jaar kreeg dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer de prijs voor zijn roman La Superba.

    • Roderick Nieuwenhuis