Terugkijken: de bankgeheimen van Joris Luyendijk

Joris Luyendijk kijkt uit over de Amsterdamse Zuidas.
Joris Luyendijk kijkt uit over de Amsterdamse Zuidas. Foto screenshot VPRO Tegenlicht

Deze maand kwam het boek Dit kan niet waar zijn uit, het resultaat van twee jaar onderzoek door Joris Luyendijk naar de financiële wereld in Londen. VPRO Tegenlicht interviewde hem, met uitzicht op de Zuidas, over zijn bevindingen.

In 2012 en 2013 schreef journalist en antropoloog Joris Luyendijk voor de Britse krant The Guardian een ‘banking blog’. Hij interviewde op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële wereld. Daaruit volgde het boek, waarin Luyendijk het amorele karakter van de werknemers beschrijft in de financiële sector waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid. Waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes. Met als gevolg een totaal gemonetariseerde, op korte termijn en gewin geënte kijk op de wereld.

In de uitzending van VPRO Tegenlicht geeft Luyendijk uitgebreid toelichting over zijn bevindingen:

Lees op nrc.nl de inleiding en het eerste hoofdstuk van het boek van Luyendijk, en kijk eerdere uitzendingen over de publicatie bij DWDD en VPRO Boeken terug.