Syrische oppositie wijst VN-voorstel wapenstilstand Aleppo af

De Syrische president Assad spreekt met VN-gezant De Mistura EPA / SANA

De belangrijkste Syrische oppositie en rebellenfracties in de Noord-Syrische stad Aleppo hebben een voorstel van VN-gezant Staffan de Mistura afgewezen voor een wapenstilstand in delen van de stad. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

De oppositie weigert met de VN-gezant te spreken zolang in zijn plan niet wordt geëist dat president Bashar Assad het veld ruimt. De Mistura pleitte onlangs in Damascus bij Assad voor het “bevriezen” van de gevechten in Aleppo. De grootste stad van Syrië is sinds medio 2012 gespleten in een door de regering en een door rebellen beheerst gedeelte.

De VN lieten weten zich te blijven inzetten voor een vreedzame oplossing voor het Syrische conflict. De afgelopen vier jaar kwamen hier meer dan 220.000 mensen om het leven. Voorheen eisten de Verenigde Staten en andere landen het vertrek van Assad, maar sinds enkele maanden wordt hier met geen woord meer over gerept.

    • Casper van der Veen