Spoedvergadering over Faber (PVV)

Commissaris van de koning uit nu ook kritiek op PVV-leider Wilders in zaak van partijgenoot

De fractievoorzitters van Provinciale Staten in Gelderland houden volgende week woensdag, 11 maart, een ingelaste openbare vergadering over de kwestie rond de PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer, Marjolein Faber.

Dit hebben Gelderse partijen vanmorgen besloten op initiatief van D66-fractievoorzitter Michiel Scheffer. commissaris van de koning (CdK) Clemens Cornielje (VVD) had gisteren zo'n ingelaste vergadering aanbevolen.

De fractievoorzitters en Cornielje willen duidelijkheid over de vraag of Faber, als PVV-fractievoorzitter in Gelderland, de integriteitregels van de provincie heeft overtreden. De fracties willen Faber horen over de zaak.

Volgens een provinciale verordening mogen fracties geen familieleden voor betaald ondersteunend werk inhuren. Voor Cornielje staat vast dat Faber die regel overtrad. Faber bestrijdt dit. „Het oordeel is aan de staten”, aldus Cornielje.

Zaterdag werd bekend dat Faber, als fractievoorzitter van de Gelderse PVV, vanaf 2012 met subsidiegeld een bedrijf inhuurde waarvan haar zoon vennoot is.

Het bedrijf beheerde de Gelderse PVV-website. In reactie op het nieuws besloot Faber de relatie met het bedrijf te beëindigen en eerdere betalingen aan het bedrijf alsnog zelf te voldoen.

Faber benadrukte niets fout te hebben gedaan. Zij zegt dat het werk aan de website niet door haar zoon maar diens co-vennoot werd gedaan. In een door de PVV-fractie gevraagd advies, nam de Groninger hoogleraar staatsrecht Elzinga dit oordeel over. Maar hij voegde eraan toe dat Faber een „integriteitrisico’’ had genomen.

Volgens Cornielje heeft Faber „een constructie” opgezet om de regels te ontlopen. Faber huurde het bedrijf van haar zoon in maar liet diens vriend het werk doen. De CdK ziet de stopzetting van de relatie en de terugbetaling door Faber als bewijs dat zij de provinciale verordening overtrad.

Cornielje, lid van de VVD-commissie die vorige week negatief oordeelde over de declaraties van het opgestapte VVD-Kamerlid Mark Verheijen, is ook kritisch over de wijze waarop PVV-leider Geert Wilders met de zaak rond zijn partijgenoot omspringt. Hij vindt dat Wilders de zaak ten onrechte van zich af probeert te schuiven.

„Wilders zegt dat Faber ‘niet handig’ heeft geopereerd. Dat vind ik wel heel makkelijk. Faber heeft niet goed geopereerd: ze heeft de regels van de provincie overtreden”, zegt hij.

Cornielje noemt „integriteit óók een zaak van politieke partijen”. „Wilders en de PVV hebben hier een eigen verantwoordelijkheid’’, zegt hij.

Faber maakte de afgelopen jaren naam in de Gelderse politiek door een groot aantal mogelijke overtredingen van integriteitregels aan te zwengelen. Juist daarom vinden Gelderse politici van VVD, PvdA en SGP dat ze zou moeten opstappen. „Als je dat morele besef zo hebt en daar ook punten mee wil scoren, moet je zelf ook consequenties kunnen trekken”, zegt gedeputeerde en VVD-lijsttrekker Jan Markink. Hij erkent dat andere partijen geen rechtsmiddelen hebben om Faber tot aftreden te dwingen.

SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven wijst erop dat de verscherpte provinciale integriteitsregels zijn ingevoerd nadat de PVV-fractie een Statenlid inhuurde van het fractiebudget. Daarna besloten de Staten vrijwel unaniem dat dit in de toekomst niet meer moest kunnen – ook niet als het om familieleden gaat. De PVV stemde voor de nieuwe regels.

    • Tom-Jan Meeus
    • Christiaan Pelgrim