Zonder roeiers kan geen schip aanmeren in de Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven gaat het er soms hard aan toe. Vrij Nederland beschreef eerder de ‘oorlog’ in 2001 toen twee sjorbedrijven (die zetten de containers vast) besloten te gaan roeien en dus de monopoliestatus aanvielen van de KRVE. De KRVE besloot als tegenzet te gaan sjorren. Er waren allerlei conflicten en een roeiboot van de sjorders werd tot zinken gebracht. Het Havenbedrijf bemiddelde uiteindelijk en beide partijen besloten zich weer op hun kerntaak te richten. Foto Victor Wollaert

Gevuld met olie, bananen, soja en Chinese usb-sticks. Jaarlijks doen meer dan 30.000 schepen uit de hele wereld de Rotterdamse haven aan. Zonder de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht zouden ze doelloos ronddobberen en kwam al die voorraad nooit aan land. “De schepen moeten aanmeren aan kades, palen, steigers en boeien. Dat doen wij. De KRVE.”

    • Camil Driessen
    • Bas van Kooij
    • Victor Wollaert