Regeringspartij Estland wint parlementsverkiezingen

De Estse premier Taavoi Roivas brengt op deze archieffoto van 20 november 2014 samen met secretaris generaal Jens Stoltenberg van de NAVO een bezoek aan een militaire basis in de Baltische staat. Foto EPA/Raigo Pajula

De liberale Hervormingspartij van de Estse premier Taavi Roivas heeft de parlementsverkiezingen van Estland gewonnen. De pro-NAVO-partij kreeg dertig van de 101 zetels. De pro-Russische Centrumpartij eindigde als tweede met 27 zetels.

In totaal heeft bijna 64 procent van de stemgerechtigden in Estland zijn stem uitgebracht. De uitslag tekende zich gisteravond al af. De sociaaldemocraten, waarmee de partij van Roivas momenteel in de regering zit, kregen vijftien zetels. Daardoor zal Roivas op zoek moeten naar een derde partij om te kunnen door regeren. De conservatieve partij IRL kreeg veertien zetels.

Angst voor Rusland

In Estland heerst de angst dat een scenario van toenemende Russische invloed als zich heeft afgespeeld in Oost-Oekraïne zich gaat herhalen in de Baltische staat. Alle grote partijen zijn voorstander van een verhoging van de defensie-uitgaven. Estland is een NAVO-bondgenoot. De linkse Centrumpartij is populair onder de vele etnische Russen, zo’n 25 procent van de bevolking, die in het land wonen, maar niet onder de andere politieke partijen. Die hebben aangegeven een cordon sanitaire aan te leggen rondom de nu tweede partij van Estland.

Tijdens de verkiezingen mochten voor het eerst een deel van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen via het internet.

    • Sam de Voogt