Puur eten van Pascale Naessens

Het voorjaar zit af en toe al een beetje in de lucht, nog even en we kunnen weer zonder jas naar buiten. De winterjassen uit, de keukendeur open, de zon op je gezicht. Ik durf te wedden dat menigeen alvast bezig is met hoe het bleke, winterse lijf er straks uit zal zien op de eerste echt warme voorjaarsdag, als het niet meer verhuld kan worden onder dikke truien en lange vesten.

Misschien mag er wel weer wat af, om met collega Joep Habets te spreken. (U volgt hem toch wel, op zijn blog http://ermagwelweerwataf.blogspot.nl?) En misschien hoeft er ook wel helemaal niets af, maar dan nog nodigt het voorjaar uit tot een opfrisbeurt. Gezonder eten, minder snoepen, meer bewegen. Dat laatste laat ik aan u over, maar ik ga hier de komende maand wel een aantal ‘gezonde kookboeken’ behandelen. Boeken althans, die pretenderen ons te helpen bij een gezondere levensstijl.

We trappen af met Puur eten van Pascale Naessens. Na een carrière als fotomodel en tv-presentatrice begon deze Vlaamse in 2010 met het schrijven van kookboeken en dat bleek een schot in de roos. Bij onze zuiderburen is ze in elk geval een ster en een verkoopkanon. Puur eten is haar vijfde boek, waarin ze haar lezers ervan probeert te overtuigen vooral zo natuurlijk mogelijk te eten. ‘Wie in harmonie lijft met zijn natuur en zichzelf beter aanvoelt, is gezonder, slanker en gelukkiger.’ Pak aan!

Waar bestaat dat pure eten van Naessens dan uit? Ze vat het zelf als volgt samen: ‘eenvoudig, geen calorieën tellen, heel natuurlijk, eten zoveel je wilt’. In de praktijk komt dat neer op weinig koolhydraten, veel groente en heel veel olijfolie. Prima dieet lijkt mij, al vind ik haar recepten soms wel erg kort door de bocht (lekker zo’n rodebietenhummus, maar mag er behalve kikkererwten, bieten, knoflook en olijfolie misschien ook wat tahin en vooral citroen door?), soms vergezocht (stapeltjes van appel met mozzarella uit de oven) en bovendien dat er voor een boek dat € 24,99 kost niet erg veel in staan.

Hoe dan ook, ik heb de aantrekkelijkste recepten uit het boek geselecteerd en daar gaan we deze week mee aan de slag.