Politie past nieuwe wetgeving hennepteelt meteen toe: 3 invallen

Hennepplantjes in een bedrijfspand.
Hennepplantjes in een bedrijfspand. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De politie in Brabant heeft vandaag meteen gebruikgemaakt van de per 1 maart strengere regels tegen voorbereidingen van hennepteelt. Op drie verschillende plaatsen werd ingegrepen, meldt de politie. In NRC kondigde hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen al aan de hennepteelt “volledig de nek om te willen draaien” nu daarvoor de wettelijke middelen voorhanden zijn.

In Rijen leidde een tip van de gemeente tot een inval in een loods. Daarbij werden goederen in beslag genomen om een hennepplantage in te richten, zoals kweekbakken, vaten, buizen en filters. Er werden geen aanhoudingen verricht. De burgemeester van Gilze-Rijen Jan Boelhouwer in een reactie:

“Dankzij de verruiming van de Opiumwet kunnen we nu ook voorbereidingen op hennepteelt aanpakken en dat doen we hier in Gilze en Rijen dan ook.”

In Drunen en Goirle werden growshops gesloten. De growshop in Drunen werd op initiatief van de gemeente gecontroleerd. De politie vond er groeimiddelen, folie en lampen. De 25-jarige uitbater uit Tilburg werd aangehouden. In de verborgen growshop in Goirle vond de politie apparatuur zoals groeilampen en voedingsstoffen, aldus persbureau ANP.

Drie jaar cel

Sinds dit weekend zijn alle handelingen om hennepteelt voor te bereiden of bevorderen strafbaar. Voorbeelden zijn growshops, transport- en distributiebedrijven die aan hennepteelt meewerken, verhuurders van loodsen en schuren, elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale hennepteelt. Op deze handelingen staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Verschillende partijen zijn gekant tegen de strengere wetgeving. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft vorige week een werkgroep van burgemeesters ingesteld die gaat bekijken of de verkoop van softdrugs op een andere manier kan worden geregeld. D66 kwam vorige week met een wetsvoorstel dat de teelt van cannabis moet regelen.

Nieuwenhuizen zei vanochtend in NRC dat het OM wil gaan handhaven:

“We moeten echt af van het romantische beeld van de tevreden stickieroker. Softdrugs maken gebruikers lamlendig. Het gaat om georganiseerde, de samenleving ernstig ondermijnende misdaad die bovendien heel schadelijk is voor de volksgezondheid.”

Lees in NRC Handelsblad vandaag het interview met Nieuwenhuizen: ‘We gaan de hennepteelt volledig de nek omdraaien’(€).