Politie en brandweer krijgen meer mogelijkheden voor inzet drones

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bekijkt een drone op een vakbeurs in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

De politie en brandweer krijgen vanaf juli meer mogelijkheden om drones in te zetten voor hulpverlening, opsporing en het handhaven van de openbare orde. De regelgeving die nu geldt voor de inzet van de onbemande vliegtuigjes wordt verruimd. Dat heeft het kabinet vanavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Zo krijgen politie en brandweer onder meer de ruimte om boven gebouwen en mensenmenigten te vliegen, iets wat ze nu nog niet mogen. Ook mogen ze de drones straks na zonsondergang inzetten, zo schrijft het kabinet. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt over de stap:

“In de huidige regelgeving zitten nog heel veel beperkingen. Die worden nu verruimd, zodat het gemakkelijker wordt om drones in te zetten.”

Dichter bij mensen en gebouwen vliegen

Als politie en brandweer in de toekomst vaker boven mensen en gebouwen mogen vliegen, brengt dat mogelijk ook privacybezwaren met zich mee. Het kabinet wil daarom kijken of er aanvullende regels nodig zijn om de bescherming van privacy te waarborgen. Ook zijn er extra eisen op het gebied van training en veiligheid nodig.

De verruiming in de wet geldt voorlopig alleen voor de twee hulpdiensten. Wel ziet het kabinet ook mogelijkheden om drones in te zetten voor het inspecteren van infrastructuur, het beveiligen van “objecten en terreinen” en de land- en tuinbouw.

    • Joost Pijpker