Anti-Russische partijen houden meerderheid in Estland

Premier Rõivas van Estland Foto AFP

Pro-westerse partijen hebben gisteren de verkiezingen in Estland gewonnen. De politieke kloof tussen de Estse meerderheid en de etnisch Russische minderheid in het Baltische land duurt voort, zo blijkt uit de uitslag.

De centrum-rechtse Hervormingspartij van premier Taavi Rõivas, sterk pro-Europees en pro-Amerikaans georiënteerd, bleef de grootste met 28 procent van de stemmen. Tweede (25 procent) werd de oppositionele Centrumpartij, waarop de meeste etnische Russen stemmen. Een kwart van de 1,3 miljoen Esten is Russischtalig. De Centrumpartij, die gisteren een procentpunt won ten opzichte van de verkiezingen van 2011, werkt samen met de partij Verenigd Rusland van president Poetin.

De jeugdige Rõivas (35) zei gisteren „zeker” niet te zullen samenwerken met de Centrumpartij. Onduidelijk is welke coalitie Rõivas, een fervent aanhanger van de vrije markt, zal gaan vormen. Zijn partij verloor stemmen aan twee nieuwe rechtse partijen. Met zijn huidige coalitiepartner, de sociaal-democraten, heeft Rõivas geen meerderheid meer. (AP, AFP)