Groot offensief begonnen om Iraakse stad Tikrit te heroveren op IS

Iraakse soldaten op een kapotte tank, na gevechten tegen IS vlak bij Tikrit eind februari. De Iraakse troepen zouden vandaag een offensief begonnen zijn om de stad te ontzetten. Foto EPA / Ali Mohammed

Het Iraakse leger is vandaag een groot offensief begonnen om de Iraakse stad Tikrit te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldden verschillende persbureaus.

De Iraakse troepen worden ondersteund door geallieerde soennitische en sji’itische troepen. Persbureau AFP meldt op basis van een bron binnen het Iraakse leger dat 30.000 man meedoen aan het offensief. Tikrit zou volgens hem van drie kanten worden aangevallen.

Saddam

De woonplaats van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein viel afgelopen zomer in handen van IS, net als andere steden in het noorden van Irak zoals Mosul. Sindsdien werden al verschillende vergeefse pogingen ondernomen om de stad terug te veroveren.

Recent veroverden Iraakse soldaten met Amerikaanse luchtondersteuning echter het nabijgelegen Beiji. Tikrit wordt als belangrijk bruggenhoofd gezien om Mosul, de tweede stad van Irak, te kunnen veroveren.

    • Eva Smal