Noord-Korea lanceert twee raketten in reactie op militaire oefening

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto EPA/KNCA

Noord-Korea heeft vanochtend twee korteafstandraketten afgevuurd die in de Japanse zee terecht zijn gekomen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gemeld. De lancering van de raketten lijken een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die deze week begint.

De raketten, type Scud-C volgens Zuid-Korea, landden uiteindelijk op zo’n 490 kilometer afstand van de lanceerlocatie. Noord-Korea dreigde al eerder met een aanval als de militaire oefening door zou gaan. Het regime onder leiding van Kim Jong-un ziet het als een voorbereiding om Noord-Korea binnen te vallen en als een provocatie waarop de overheid zich genoodzaakt ziet met dure middelen te reageren. Dat kost de Noord-Koreaanse regering veel geld.

Steeds meer raketten

Het afgelopen jaar heeft Noord-Korea ongewoon veel raketten gelanceerd, tot ongenoegen van buurland Zuid-Korea. Begin februari vuurde Pyongyang nog vijf raketten af die allemaal in zee terecht kwamen. Dat was de vierde lancering dit jaar. De Verenigde Naties hebben het land verboden langeafstandraketten te testen.

Ook Japan reageerde met ongenoegen op de ontwikkelingen van vanochtend. Het ministerie van premier Shinzo Abe zei op Twitter dat de druk op het regime om het atoomprogramma te staken geen zin heeft en dat het land blijft dreigen met een nieuwe nucleaire test. Vorige maand liepen gesprekken over het atoomprogramma tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten spaak omdat de Noord-Koreanen niet meer met de Amerikanen wilden praten nadat president Barack Obama kritiek had geuit op de mensenrechten in het land.

Buitenlanders weer welkom

Buitenlandse toeristen die naar het land willen afreizen zijn weer welkom. Vier maanden geleden werden de grenzen nog gesloten uit angst voor ebola. Volgens de directeur van het in China gevestigde Koryo Tours wordt echter later vandaag bekend dat toeristen weer welkom zijn. Hardlopers moeten nog even wachten. Zij zijn nog altijd niet welkom bij de jaarlijkse marathon van Pyongyang, zo werd vorige week bekend.

Twitter avatar KoryoTours Koryo Tours BREAKING: Pyongyang have told us to expect confirmation that tourism will re-open soon. We will keep you updated when we know more details.
    • Sam de Voogt