Nederlandse ‘Bonnie & Clyde’ zien zichzelf niet als monsters

Advocaat Peter Plasman arriveert bij de rechtbank voor de eerste openbare zitting rond het 'gangsterduo' Antonio van der P. en Enise B. ANP / Catrinus van der Veen

Het misdaadduo Antonio Marcos van der P. en Enise B. kickten niet op geweld. Dat heeft het tweetal vandaag in de rechtbank in Assen verklaard. Ze vinden dat ze normaal met hun slachtoffers zijn omgegaan.

Van der P. en B. trokken vorig jaar met grof geweld op een rooftocht door Nederland. Maar zij gingen alleen zo bruut tekeer omdat slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten. “Het is niet zo dat we kicken op geweld of zo”, zei Enise. “Dat beeld wil ik even bijstellen.”

NRC-journalist Wubby Luyendijk was bij het proces aanwezig:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Enise: het was niet doelbewust ff knevelen. Het was een voorzorgsmaatrege. Het is geen goed praten, het was niet intentioneel

Van der P. stak een 52-jarige vrouw in Meppel twee maal in de liesstreek omdat ze haar pincode niet af wilde geven. B. mepte de vrouw met een steelpan op haar hoofd. De Meppelse werd in haar auto gekidnapt en gewond achtergelaten bij Lelystad. Volgens Van der P. was alles erop gericht om op vrije voeten te blijven:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Marcos: ik heb dit met een bezwaard hart gedaan. Het ging om de vrijheid. En daarvoor hadden we middelen, geld nodig
    • Casper van der Veen