Lamp voor wietteelt kopen? Mag niet meer

In growshop Growsupplies zorgen de nieuwe strengere regels dit weekend niet voor lange rijen.

Growshop Growsupplies in Breda. Nu verkoop van spullen voor hennepteelt aan banden is gelegd, gaat de zaak verder als ‘winkel in zaden en planten’. Foto Joyce van Belkom

Don’t ask, don’t tell. Dat was tot voor kort het beleid van growshop Growsupplies in Breda, zegt Sabil El Kharbouchi (28) zaterdagmiddag in het magazijn van de winkel. El Kharbouchi is boekhouder en nu woordvoerder van de growshop met drie vaste werknemers. Om hem heen staan schappen vol met potten plantenvoeding, afzuigkappen, heteluchtblazers, grote stekkerdozen en lampen. Producten die gebruikt kunnen worden voor het kweken van bijvoorbeeld paprika’s, tomaten en komkommers, maar ook voor een wietplantage. Waar de klanten de producten precies voor gebruiken, dat vroegen de werknemers nooit.

In de winkel groeien verschillende planten onder grote, felle lampen. Daardoor is de temperatuur er aardig opgelopen: 25 graden volgens een thermometer op de balie. In de vitrines en rekken staan spullen voor de teelt van planten. Van zakjes boerenkoolzaad voor iets meer dan euro tot een Root Crusher, een machine om plantenwortels mee te vermalen, voor 500 euro. In het magazijn achter liggen de voorraad en grotere producten. Daar is ook een achteruitgang waar klanten hun spullen direct in de auto kunnen laden.

Growsupplies is niet van plan de zaak te sluiten nu nieuwe, strengere regels zijn ingevoerd. Als growshop mag de zaak niet meer bestaan. Als winkel in planten en zaden wel. Wat er dan verandert? Vooralsnog niet zoveel, zegt El Kharbouchi. Hij is bang voor een grijs gebied; lampen en voeding voor snelgroeiende planten kunnen bijvoorbeeld zowel voor de teelt van tomaten als voor die van hennep worden gebruikt. „Wij zien niet wat iemand ermee doet.”

Maar er zijn ook duidelijk ‘verdachte aankopen’. Zoals strijkzakken, waarin de inhoud door verhitting luchtdicht en geurloos kan worden verpakt. En grote schakelborden voor het aansluiten van meerdere lampen. El Kharbouchi: „Negen van de tien keer zijn die producten voor hennepeteelt.”

En dat mag dus niet meer.

Op de laatste dag dat er spullen voor hennepteelt mogen worden verkocht, is er geen run op de producten. „Het is niet drukker dan normaal”, zegt El Kharbouchi. In de laatste anderhalf uur dat de winkel open is, komen er slechts twee klanten langs.

Maar growshops zijn niet de enige plek waar illegale henneptelers hun spullen halen. El Kharbouchi: „Veel producten zijn ook gewoon bij tuincentra te koop.”

In een tuin- en plantenwinkel in het centrum van Breda is het de afgelopen dagen „misschien wel wat drukker geweest”, zegt een medewerker, die niet met zijn naam in de krant wil. Hij benadrukt dat de winkel geen growshop is, maar gewoon planten verkoopt. Ongetwijfeld, zegt hij, zullen er wel eens producten zijn verkocht voor illegale hennepteelt. Vanaf nu worden daar meer vragen over gesteld. De medewerker: „Een jongen van achttien die een kweektent koopt om paprika's te kweken. Dat is natuurlijk wel gek.”

Growshop JaJa Grow, eveneens in Breda, heeft per 1 maart de deuren gesloten. De reden, zo staat op de website, is „dat wij een groot gedeelte van ons assortiment niet meer mogen verkopen”. Praten over de sluiting en de laatste dagen dat de winkel open is, wil het personeel niet.

Levert de sluiting van andere growshops extra klanten op voor Growsupplies? Het zou zomaar eens wat drukker kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat die klanten allemaal geholpen worden. El Kharbouchi: „We zullen vanaf nu meer vragen stellen, want we zitten natuurlijk niet te wachten op een boete of op het sluiten van de winkel.”

    • Marieke ten Katen