#KanyeinOxford: internationale superster spreekt bij studentenclub

De Amerikaanse rapper en producer Kanye West tijdens een concert in de HMH in Amsterdam in 2013.
De Amerikaanse rapper en producer Kanye West tijdens een concert in de HMH in Amsterdam in 2013. Foto ANP / Ferdy Damman

#KanyeinOxford, #YeezOx, #KanyeBelieveIt; er waren haast hashtags te weinig voor de lezing die rapper Kanye West maandagmiddag gaf aan studenten in de Britse universiteitsstad Oxford. Hoe regelden de studenten Kanye?

West was door The Oxford Guild Society, de oudste (opgericht in 1897) en grootste studentenorganisatie voor carrières in Oxford en van het Verenigd Koninkrijk, uitgenodigd om een praatje te komen houden in het Museum of Natural History. Dat gaf eerder op de dag aan op de website dat het een besloten bijeenkomst was en daarom vandaag gesloten was. Kanye was al in het land vanwege de BRIT Awards, het Britse equivalent van de Edisons, die vorige week in Londen werden uitgereikt en waar hij een verrassingsoptreden gaf.

Op Twitter werd natuurlijk druk gespeculeerd waar de lezing over zou gaan:

Twitter avatar ArtyBagger Muriel Gray Kanye West about to speak at Oxford University. Talk entitled ‘Specific memes within spheres of social conscience and imaginings Muthaf****’
Twitter avatar KippingOfficial Jake Kipping About what?.. Himself? RT. “@BBCOxford: The American rapper Kanye West will be speaking at the Museum of Natural History in #Oxford at 3pm.”

Er was plek voor 350 mensen in de collegezaal van het museum, maar er waren natuurlijk veel meer geïnteresseerden. De Guild kondigde Wests optreden zondagavond pas aan op Twitter en op Facebook. Uiteindelijk schreven meer dan 5000 mensen zich in voor kaartjes. Die werden in drie online ‘verkooprondes’ willekeurig toegewezen aan mensen die zich hadden opgegeven voor het evenement.

Lange rijen voor de plek waar Kanye zou komen spreken:

Twitter avatar SunManAndy Andy Crick Queues forming for Kanye West’s surprise visit to Oxford http://t.co/xOpIdGcwZq
Twitter avatar Cherwell_Online Cherwell #KanyeinOxford Queues outside the Natural History Museum are still pretty long. http://t.co/KUrkAOEhWh

Kanye deed waar Kanye goed in is

En dat was voor oneliners zorgen tijdens zijn vraaggesprek met de studenten. Zoals:

Twitter avatar TheTabOxford The Tab Oxford “We have the resources as a civilisation to make a utopia, but we’re led by the most greedy and the least noble” #YeezOx
Twitter avatar TheTabOxford The Tab Oxford “Obama calls the home phone, by the way.” #YeezOx
Twitter avatar TheTabOxford The Tab Oxford “They need to do award shows for Nobel Peace Prize, but I guess that doesn’t sell as many MasterCard ads.” #YeezOx
Twitter avatar TheTabOxford The Tab Oxford “I approach creativity like a sport, if I have a drawing I react just like a jock: LOOK AT THE FUCKING DRAWING OVER THERE YEAH” #YeezOx

Lees ze allemaal bij The Tab Oxford, dat een liveblog bijhield.

Hoe regel je Kanye West?

Maar hoe krijgt een studentenclub het voor elkaar ‘s werelds bekendste onruststoker-tijdens-award-shows naar hun stad te krijgen? Rohan Arora, één van de twee student-presidenten van The Oxford Guild Society, vertelt aan nrc.nl dat het eigenlijk niet heel moeilijk was:

“We hebben zijn team persoonlijk benaderd en uitgenodigd.”

En dat ging dus goed. Moesten er nog flappen aan te pas komen? Arora kan niet bevestigen of en hoeveel ze West betaald hebben voor zijn komst, maar “over het algemeen betalen studentenorganisaties in het Verenigd Koninkrijk sprekers niet.”

Hoewel er een ‘no phones’-beleid was ingesteld, werden er natuurlijk toch foto’s gemaakt:

Twitter avatar OUSU_Pres Louis ‘OUSU’ Trup Packed lecture theatre #YeezOx http://t.co/lACFVpt0zb
Twitter avatar TeamKanyeDaily Team Kanye Daily Kanye speaking to the Oxford Guild Society at the Oxford University Museum of Natural History today. http://t.co/tutieYeDWF

En hier sprak Kanye over

Ongeveer veertig minuten sprak West voor een volle zaal met ruim 350 studenten over zijn carrière. Er moet nog een video van de lezing online komen (die Kanye zelf ook nog even moet goedkeuren), maar Arora vat ‘m alvast samen:

“Kanye sprak vooral over de lessen die hij heeft getrokken uit zijn weg naar succes en wie hij geworden is. Zijn belangrijkste les was het idee van eenheid, dat je met iedereen kunt samenwerken en dat er geen onderscheid tussen mensen hoeft te zijn. Hij vindt bijvoorbeeld dat mensen die succesvol zijn de gewone man ook moeten bedienen.

Ook zijn focus op verder denken dan materiële zaken en kijken wat de echte bronnen van geluk in iemands leven zijn spraken me aan. En Wests ideeën over hoe je zelf je eigen richting kunt bepalen en je niet naar anderen hoeft te luisteren.”

Zodra Kanye de videoregistratie heeft goedgekeurd is deze te zien op het YouTubekanaal van de Oxford Guild Society. “Ik reken niet op problemen en verwacht dat deze binnen een paar dagen online te zien zal zijn”, aldus Arora. Behalve zanger is Kanye ook zakenman. Hij runt een eigen modelabel.

De Guild nodigt vaker Bekende Britten uit het bedrijfsleven en de politiek uit om hun kennis met de studenten te delen. Zo zijn in het verleden al Sir Victor Blank (voormalig voorzitter van Lloyds TBS), Michael Howard (voormalig voorzitter van de Conservatieven), Peter de Savary (voorzitter van voetbalclub Millwall F.C.), Lord Browne (van oliemaatschappij BP) en Zach Goldsmith (parlementslid) geweest. Volgende week komt de voorzitter van de keten Pret-A-Manger spreken.

Stephen Hawking in Utrecht

Vorig jaar wist de Utrechtse studievereniging A-Eskwadraat nog wetenschapper Stephan Hawking (die zich bezig houdt met zwarte gaten, het heelal en de kosmos, en over wie recent de film The Theory of Everything gemaakt is) naar het Beatrixtheater te halen. Ook met bijzonder weinig moeite: gewoon mailen. Hawking mailde terug, wilde graag komen, en verzorgde daar toen de openingsspeech van PLANCKS, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. Die kaartjes waren toen binnen een kwartier uitverkocht.

Kanye gemist? Treur niet, want zaterdag is er een leuke lezing over fossielen:

Twitter avatar jackjmatthews Jack J Matthews Didnt get to go to the Museum of Natual History to see #KanyeInOxford? Fear not! I shall be speaking there on Saturday about fossils!