Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamp betreurt dat veiligheid Groningers te weinig aandacht kreeg

Minister Henk Kamp van Economische Zaken na afloop van het debat over gaswinning in Groningen.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken na afloop van het debat over gaswinning in Groningen. Foto ANP / Bart Maat

Minister Kamp van Economische Zaken betreurt het dat er bij het winnen van gas te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Dat zei de VVD-minister vanavond in een vraaggesprek met RTV Noord. Vanaf nu staat de veiligheid van bewoners voorop, zo stelde Kamp.

De bewindsman zei daarover op de regionale televisiezender:

“Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren.”

Eerste keer excuses

Kamp doet zijn uitspraken nadat hij opnieuw werd geconfronteerd met de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die stelde vorige maand dat de veiligheid van Groningers tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning. In een eerste reactie noemde Kamp dat rapport toen “gedegen en helder”.

Dat de minister openlijk zijn excuses aanbood, is volgens onze correspondent in Noord-Nederland Wubby Luyendijk nog niet eerder voorgekomen. Wel benadrukt ze dat de uitspraken van Kamp niet de officiële reactie is van het kabinet.

“Het kabinet komt nog met een reactie, aan het einde van deze maand. Minister Kamp neemt daarop alvast een voorschot.”

Reacties op Kamp: excuus fijn, nu daden

“Het is niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt”, zegt Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging, in een reactie op Kamp volgens persbureau ANP:

“We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. Heel fijn zo’n excuus, maar hij moet met daden komen.”

Daar hamert ook William Moorlag, namens de PvdA gedeputeerde van de provincie Groningen, op:

“Ik waardeer dat Henk Kamp naar Groningen komt om te erkennen dat de veiligheid bij de gaswinning van ondergeschikt belang was. Maar hij wordt door de Groningers beoordeeld op zijn daden. Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen.”

Ook vanuit de landelijke politiek is al gereageerd:

PvdA-Kamerlid Jan Vos:

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos Spijtbetuiging kabinet wordt gewaardeerd door TK-fractie PvdA. Groningers zijn decennia onrecht aangedaan door opeenvolgende kabinetten.

Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Eerste stap (excuus) door kabinet gezet. Nu wel verder: aanbevelingen Onderzoeksraad volledig overnemen en gaskraan verder dicht. #gasdebat

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt dat het “niet bepaald van harte” ging, maar vindt Kamps reactie wel goed. “Wat GroenLinks betreft, moeten deze woorden wel hand in hand gaan met daden.”