Justitie gaat hennepteelt harder aanpakken

Extra controles na wijziging van de Opiumwet.

„Het Openbaar Ministerie heeft besloten de hennepteelt volledig de nek om te draaien.” Dit zegt hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen, lid van de justitiële taskforce hennep, vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Na een wijziging van de Opiumwet die sinds dit weekeinde van kracht is, bereidt het OM extra controles voor. „We moeten echt af van het romantische beeld van de tevreden stickieroker. Softdrugs maken gebruikers lamlendig”, zegt Nieuwenhuizen. „Het gaat om georganiseerde, de samenleving ernstig ondermijnende misdaad die bovendien heel schadelijk is voor de volksgezondheid.”

Initiatieven om te komen tot een ander drugsbeleid wijst het OM van de hand. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vorige week een werkgroep van burgemeesters ingesteld die gaat bekijken of de verkoop van softdrugs op een andere manier kan worden geregeld. D66 kwam vorige week met een wetsvoorstel dat de teelt van cannabis moet regelen. „Die gecontroleerde teelt die hier en daar wordt voorgesteld, leidt echt niet tot een fijne gezellige samenleving. Dat gaat gewoon niet gebeuren omdat er altijd een groot circuit buiten de overheid om blijft bestaan.”

Nieuwenhuizen zegt te hopen dat de Hoge Raad als hoogste rechter uitspraken vernietigt waarin lagere rechters steeds vaker coulant oordelen over hennepteelt en handel. „Rechters begonnen eerst het OM niet ontvankelijk te verklaren bij vervolging, omdat teelt te lang zou zijn gedoogd. Nu komen er vonnissen waarin henneptelers schuldig worden verklaard zonder oplegging van straf. Rechters schrijven prachtig gemotiveerde vonnissen waarin ze keurige telers vrijuit laten gaan omdat ze netjes belasting betalen en de stroomrekening. Het OM is het niet eens met die opvatting en is daarom in beroep gegaan. Het is wel duidelijk dat er nog het een en ander uitgekristalliseerd moet worden in de jurisprudentie.”

Het OM is vooral geschrokken van de omvang van de hennepteelt na een studie die de Universiteit van Tilburg vorig jaar deed naar de omvang van de illegale hennepteelt in deze Brabantse stad. Uit onderzoek bleek dat in Tilburg jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro wordt verdiend met hennepteelt. Er zijn 600 tot 900 hennepplantages in Tilburg. Dagelijks zijn in de bedrijfstak zo’n 2.500 personen actief. Het vermoeden bestaat dat de situatie in veel andere steden in het zuiden van Nederland niet veel anders is.

    • Marcel Haenen