Ministerie treft schikking met examenfraudeurs

Twee van de drie veroordeelde hoofdrolspelers in de examendiefstal in 2013 op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam gaan een schadevergoeding betalen. Het ministerie van Onderwijs is met de betrokkenen een schikking overeengekomen. Zij betalen ieder 4.800 euro. De derde verdachte, die de schikking niet wil betalen, moet voor de rechter komen, zo liet het ministerie gisteren weten. Het bedrag is aanzienlijk minder dan de kosten die destijds zijn gemaakt voor onder meer het maken en verspreiden van een nieuw examen Frans. Het ministerie stelde eerder 86.000 euro te willen terugzien. Bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun werden in het voorjaar van 2013 27 landelijke eindexamens gestolen door leerlingen. Daardoor moesten landelijk zo’n 17.000 leerlingen een vervangende eindtest afleggen.

    • NRC