Hoi! Ik heb een Oscar gewonnen. Mag ik nu een gratis auto?

Een beeld uit het filmpje op Youtube.

Het winnen van een Oscar opent deuren die tot dan toe gesloten bleven. Rode lopers, gratis drankjes en exclusieve feestjes – met zo’n gouden beeldje in je hand gunt iedereen je nét even iets meer. En dat het dan een namaak-Oscar van pakweg een tientje is, ziet helemaal niemand.

De Amerikaanse Mark David Christenson besloot het te proberen. Hij kocht een nepbeeldje - in werkelijk elke souvenirwinkel in Hollywood te koop – en ging de straat op. Voor de zekerheid maakte hij nog een filmpje om mensen op Hollywood Boulevard, het centrum van de filmwereld, te overtuigen.

Zonder problemen laten bewakers hem toe tot een exclusief feestje en krijgt hij bij de bioscoop een kaartje voor ‘zijn’ film. Hij krijgt gratis drinken en gaat met ‘fans’ op de foto. En als proef op de som vraagt hij aan parkeerwachten ‘zijn’ auto terug. Zonder zich te hoeven identificeren wordt een witte BMW voorgereden.

Ik ken Lil Wayne. En Nicki Minaj

De grap van Christenson is een van de vele bewijzen dat een beetje lef en een flinke dosis bluf in sommige gevallen genoeg zijn om als wereldster te worden behandeld. Neem de hoax van een winkelende jongen, die zich met behulp van een paar vrienden voordoet als een wereldberoemde filmster. In sommige gevallen is het noemen van wat bekende namen al genoeg.

Justin Bieber, in een limousine!

Nog gemakkelijker wordt het wanneer je ook nog een beetje lijkt op bekendheid, zoals deze jongen die zich – voor een reclamestunt – voordeed als Justin Bieber. Of wat te denken van de Nederlandse jongen die zich in een limousine bij Ahoy liet afzetten op de dag dat de Canadese zanger in de Rotterdamse muziektempel kwam optreden.

Honderd Chinezen en één nep-Michael Phelps

Een uiterlijke gelijkenis met een beroemdheid is overigens niet altijd gemakkelijk, zo ervoer de Britse zwemmer Steve Parry tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Parry kon zich in China namelijk nauwelijks voortbewegen, omdat iedereen dacht dat hij Michael Phelps was, de Amerikaanse zwemmer die tijdens het toernooi acht gouden plakken won.