Hoe kon het huwelijk zo ontsporen?

Coach Fred Rutten wist met no-nonsense aanpak Rotterdam-Zuid voor zich te winnen. Toch is het over.

Aan Fred Rutten viel tijdens het duel tegen FC Utrecht niets te merken. Vanochtend werd zijn vertrek bekendgemaakt.
Aan Fred Rutten viel tijdens het duel tegen FC Utrecht niets te merken. Vanochtend werd zijn vertrek bekendgemaakt. Foto Joep Leenen/EPA

De hoofden van Fred Rutten en Jan Dirk Stouten staan recht tegenover elkaar in de mixed zone in Stadion Galgenwaard. De twee vochten dit seizoen al meerdere conflictjes uit. Nu zit er zo’n tien centimeter tussen de trainer van Feyenoord en de commentator van RTV Rijnmond.

Eerst wat opwarmende vragen over de zielloze 0-0 tegen FC Utrecht. Dan worden de gezichten strakker onder te felle tv-lampen, het beladen onderwerp waar iedereen duidelijkheid over wil komt ter sprake. Zijn vertrek.

Is het voor Rutten moeilijk om spelers te raken nu iedereen weet dat hij na de competitie vertrekt? „Op die vraag ga ik niet in. Ik hoop dat jij daar begrip voor hebt”, zegt de Feyenoordcoach tegen Stouten. Gaat hij van de week wel open kaart geven over zijn toekomst? Rutten: „Dus jij hebt geen begrip, want anders vraag je niet door.”

De zoveelste ondervraging over zijn vertrek. Gisteren lukte het niet om fatsoenlijk antwoord te krijgen. Ja, vóór de volgende wedstrijd komt er duidelijkheid, wil Rutten later nog wel kwijt. Die is komende zondag tegen NAC Breda. In welke vorm precies – een persconferentie of een persbericht – daarvoor verwijst de coach naar de perschef. Dat is Raymond Salomon. Die zegt dat de clubleiding vandaag intern bespreekt hoe ze de toekomst van de Feyenoordcoach gaan communiceren. Vanochtend werd het vertrek officieel.

Stil

Het spel rond Fred Rutten duurt voort. Afgelopen vrijdag meldden verschillende media dat de coach na dit seizoen vertrekt – zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Maar vanuit de club bleef het lang stil.

Ook de spelersgroep was niet op de hoogte gesteld, zegt de ervaren middenvelder Karim El Ahmadi (30). „Ik weet er echt niks van.”

Is dat niet een gekke situatie – heel voetbalminnend Nederland is op de hoogte, maar de spelers zelf zijn nog niet geïnformeerd. „Natuurlijk. Wij willen ook duidelijkheid. Iedereen praat er nu over, het gaat niet meer over voetbal. Het is alleen maar: blijft hij of blijft hij niet.”

El Ahmadi heeft een speciale band met Fred Rutten. De twee kennen elkaar goed door hun tijd bij FC Twente, waar hij ook zijn trainer was. „Ik wil het liefst dat hij blijft”, zegt de middenvelder. Hij staat niet alleen. „Een deel van de spelersgroep wil dat ook.”

Liefde

Maar de directie van Feyenoord ziet dat anders. Ook zou de coach zelf willen vertrekken. Hoe kon het huwelijk tussen Fred Rutten (52) en Feyenoord zo ontsporen?

Het was lange tijd een en al liefde. Rotterdam-Zuid lag aan de voeten van Rutten – zelf woonachtig aan de klotsende kades op de Kop van Zuid. Ze leken voor elkaar gemaakt. De wat kleurloze antiheld uit de Gelderse gemeente Wijchen werd aarzelend ontvangen door het legioen, maar kon al snel niet meer stuk door zijn no-nonsense aanpak. En hij kreeg het voor elkaar om zijn ploeg – na een haperende dieselstart – attractief te laten voetballen.

De leiding van Feyenoord liet bij monde van technisch directeur Martin van Geel herhaaldelijk weten gecharmeerd te zijn van de coach. De club had lang de intentie om zijn contract te verlengen.

Maar in januari sloeg de twijfel toe. Eerst bij Rutten zelf. Volgens het blad Voetbal International baalt de coach van het gebrek aan professionaliteit en de voorzichtigheid bij het aantrekken van spelers. Zo had hij naar verluidt deze winter Tjaronn Chery van FC Groningen willen halen. Maar de middenvelder kwam niet.

Het lange wachten van Rutten begint in februari te irriteren bij Feyenoord. Ze voelen zich aan het lijntje gehouden. Wil je een goede voorbereiding op volgend seizoen, dan moet je in dit stadium plannen maken voor het aantrekken van spelers. Dat proces werd door de twijfel bij Rutten vooruit geschoven. Rond de club ontstond onrust.

Aan Rutten zelf merk je weinig deze zondag. Hij heeft zijn jas over zijn stoel geslagen in de dug-out en zit ontspannen in het zonnetje. Na het duel kijkt hij even naar boven in het stadion, waar de directie toekijkt. Dan gaat hij snel de rode spelerstunnel in – vragen ontwijken over zijn toekomst.