Het koor laat klinkers superieur zoemen

De Daphnis et Chloé integraal: zo hoor je hem te weinig. Meestal worden er suites uit Ravels symphonie choréographique gespeeld. Die highlights-versies zijn geliefd bij programmeurs (een koor is daarvoor niet vereist) en waarschijnlijk ook bij het grote publiek – de vele trage passages in het eerste deel kunnen ervoor zorgen dat de aandacht wat verslapt. Yannick Nézet-Séguin en zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest brachten in 2009 al een opname uit met de Tweede Daphnis-suite, de nieuwste release is er een van het complete stuk. Daarin toont Nézet-Séguin zich een verleidingskunstenaar met veel aandacht voor de zachtaardige kanten van de partituur. Hij laat zijn orkest gedurfd langzaam spelen, wat de klankvorming en kleurenpracht alleen maar ten goede komt. De strijkers flonkeren, de fluitsolo is puntig en sinister. Tekst is er niet in dit stuk. De leden van het Groot Omroepkoor laten hun klinkers superieur zoemen.

    • Merlijn Kerkhof