Nieuwe bloem op Hawaii

De nieuwe plant Cyanea konahuanuiensis. Foto Tobias Koehler/PhytoKeys

In de bergen van het Hawaiiaanse eiland Oahu, waar ook de hoofdstad Honolulu ligt, is een nieuwe plantensoort ontdekt met dieppaarse bloemen. Botanici vonden maar twintig volwassen exemplaren bij een bergbeekje en concluderen dat de soort ernstig bedreigd is. De ontdekking van Cyanea konahuanuiensis is beschreven in PhytoKeys. Hawaii heeft een unieke flora van ‘Hawaiiaanse lobelia’s’. Het zijn klokjes, maar ze hebben allerlei vormen – er zijn ook bomen bij. Veel soorten hebben een miniem verspreidingsgebied. Ook worden ze bedreigd door vraat van ratten en slakken, en door het uitsterven van de insecten en vogels die de bloemen bestuiven. Uit de paarse bloemen ontstond geen enkele rijpe vrucht. (NRC)