Een computer die zelf spelletjes leert spelen, dat is nieuw

Computers die kunnen schaken kennen we. Maar nu kunnen ze ook zichzelf de regels leren. Althans, van computerspelletjes.

Illustratie Boudewijn van Diepen

Computers kunnen zelf leren hoe ze de meest verstokte gamers moeten verslaan. Bij Pong slaat de machine álle ballen terug. In het boksspel Boxing drijft hij zijn tegenstanders vakkundig in de hoek. En in Space Invaders knalt hij de aliens één voor één uit de lucht. Een computer die is geprogrammeerd om mensen in een spel te verslaan is al lang niet bijzonder meer. Maar een computer die spelletjes zélf leert spelen is dat wel.

Britse computerwetenschappers van het bedrijfje Google DeepMind presenteren vandaag in Nature zo’n zelflerend algoritme. Hun programma leert alles zelf, door te proberen en kijken. Net als een mens. Het algoritme verschilt daarmee fundamenteel van eerdere computers die afzonderlijke spellen (bijna) perfect beheersen, zoals het schaakprogramma Deep Blue dat in 1997 grootmeester Gari Kasparov versloeg. Deep Blue hoefde nooit uit te vinden hoe hij moest schaken: alle schaakregels waren van tevoren ingeprogrammeerd. Deep Blue is daarom goed in schaken, maar kan geen mens-erger-je-niet spelen.

Het Britse algoritme begint elke keer bij nul. Het programma heeft louter toegang tot de pixels op het scherm en de behaalde score. Het moet in een lange serie van spelletjes zélf uitvinden welke acties tot een hogere score leiden. Nu naar links schuiven? Of toch schieten?

In het begin rommelt het programma maar wat aan. De ervaringen worden opgeslagen, de verwachtingspatronen worden bijgewerkt, en dan probeert het programma het opnieuw. De methode is een huwelijk van twee methoden in de kunstmatige intelligentie: een neuraal netwerk ontwikkelen en gecontroleerd leren.

De onderzoekers van DeepMind (Google kocht hun bedrijf vorig jaar) lieten hun computer los op 49 klassieke spelletjes die voor de Atari 2600 zijn uitgebracht, een spelletjescomputer die populair was in de jaren tachtig. Bij 22 van de 49 spelletjes presteerde de computer uiteindelijk beter dan een professionele spellentester.

Het programma ontdekte soms zelf de efficiëntste strategie. Zoals bij het spelletje Breakout, waarbij de speler met een batje en een bal een muur van blokjes weg moet spelen. Na 200 spelletjes liet het algoritme nog af en toe een bal door. Maar na 600 spelletjes gebeurde iets bijzonders: het algoritme maakte een tunnel door de blokjes om de bal áchter de muur te werken, zodat de bal daar heen en weer bleef kaatsen en blokken weg bleef spelen. De optimale strategie voor dit spelletje. „We waren geschokt toen we dat zagen”, zei DeepMind-oprichter Demis Hassabis.

Sommige spellen wist het programma niet te kraken. Zoals Ms. Pac-Man en Montezuma’s Revenge, een spel waarbij de speler sleutels moet verzamelen en deuren moet openen, terwijl hij slangen, lava en rollende schedeltjes ontwijkt. „Spellen waarbij de speler ver vooruit moet plannen vormen nog steeds een uitdaging”, schrijven de onderzoekers.

De bedenkers zien een toekomst voor zelflerende programma’s in de echte wereld. „Als dit algoritme leert om een auto in een racespel te besturen, zou het ook met een echte auto moeten lukken”, zei onderzoeker David Silver op een persconferentie.