Twee Edisons voor Typhoon - ook prijzen voor Thé Lau en The Common Linnets

Rapper Typhoon won vanavond twee Edisons.
Rapper Typhoon won vanavond twee Edisons. Foto ANP/ Sander Koning

Hij was misschien wel de meest gelauwerde Nederlandse artiest met het meest gelauwerde Nederlandse album van het afgelopen jaar, dus dat Typhoon en zijn Lobi da Basi de grote winnaars bij de Edison Popprijzen zouden worden, was niet eens echt een verrassing. De rapper kreeg de prijs voor beste album en beste hiphop.

Lobi da Basi werd een “meesterwerk” genoemd (€) door onze muziekredacteur Saul van Stapele en op het jaarlijkse lijstje van muziekblad OOR met de beste albums volgens de verzamelde Nederlandse muziekpers eindigde het achter Lost in the Dream van The War on Drugs op een tweede plek.

Oeuvreprijs Thé Lau

Thé Lau kreeg tijdens de uitreiking de oeuvreaward. Lau, ongeneeslijk ziek, is bekend als zanger van de band The Scene. Lau kreeg de award voor de albums die met de band maakte en voor zijn verzameling soloalbums.

Met The Scene won hij al eerder drie Edison-awards: in 1991 voor het album Blauw en twee jaar later voor Open. The Scene kreeg toen ook de Popprijs.

De 62-jarige Lau liet in augustus 2013 weten te lijden aan keelkanker. De behandelingen daarvoor sloegen niet aan, meldde hij een half jaar later. Vorig jaar juni gaf Lau met The Scene zijn laatste reeks optredens, waaronder op Pinkpop, het eerste optreden van de band op het festival ooit.

The Common Linnets winnen popprijs

De prijs voor de beste pop ging naar ‘Songfestivalband’ The Common Linnets. De band rond Ilse DeLange (tijdens het Songfestival ook nog rond Waylon) kreeg de prijs voor het gelijknamige album.

De Amsterdamse zanger Dotan kreeg de prijs voor het beste nummer van het afgelopen jaar. Zijn oorwurm van een single Home won het van twee andere nummers die niet weg te slaan waren van de radio: Songfestivalhit Calm After the Storm van The Common Linnets en In Your Arms van Chef’Special.

De andere winnaars

Verder kregen de volgende artiesten vanavond een prijs:

Alternative: Thomas Azier - Hylas
Nieuwkomer: Kovacs - My Love (EP)
Rock: Kensington - Rivals
Dance: Martyn - The Air Between Words
Video: Marco Borsato - Stem
Volksmuziek: Django Wagner - Samen…

Alle genomineerden vind je hier.

Er worden meer prijzen uitgereikt. Dit bericht wordt aangevuld zodra de winnaars bekend zijn.