Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Dit zijn onze beste 10 boeken van de maand februari

Dit kan niet waar zijn, Het boek van wonderlijke dingen, De zanger van de wrok: dit zijn de beste 10 boeken die in februari werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Fictie

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen: Michel Faber

PA WITH_BACKGROUND BRONZEOok als je niet weet dat Fabers vrouw aan kanker overleed vlak nadat hij The Book of Strange New Things had voltooid, is het een prachtig boek. En als je het wel weet, lees je de liefde, hoop en wanhoop op elke pagina. Blijf alsjeblieft schrijven, denk je dan.
Gerecenseerd door Ellen de Bruin. Lees terug (€)

14: Jean Echenoz

omslag14In dit beknopte oorlogsdrama weet de Franse psychiaterszoon Echenoz (1947), zelf wars van psychologie, met weinig woorden veel spanning op te roepen. Je wilt hem alsmaar citeren.
Gerecenseerd door Margot Dijkgraaf. Lees terug (€)

Johann Holtrop: Rainald Goetz

Johann-HoltropHet is een ambitieus project, waarmee Goetz geprobeerd heeft om het, in zijn ogen, definitieve omslagmoment in het verloop van het westerse kapitalisme te vangen. Grote, sardonische literatuur.
Gerecenseerd door Sebastiaan Kort. Lees terug (€)

Misschien Esther: Katja Petrowkaja

41DrQ9nwR1L._AA258_PIkin4,BottomRight,-45,22_AA280_SH20_OU37_In een dromerige, geestige en associatieve stijl reist deze Duits-Russische schrijfster (Kiev, 1970) terug naar de tijd van haar joodse ouders en (over)grootouders. Een indrukwekkend familierelaas met tragische leemten.
Gerecenseerd door Michel Krielaars. Lees terug (€)

Idyllen: Ilja Leonard Pfeijffer

9789029589734Achter een fonkelende buitenkant schemert in deze bundel vaak zwarte romantiek in een meeslepend mengsel van stijlen en registers.
Gerecenseerd door Guus Middag. Lees terug (€)

Non-fictie

Dit kan niet waar zijn: Joris Luyendijk

9789045028163-dit-kan-niet-waar-zijn-l-LQ-fJournalistiek ontdekkingsreiziger Joris Luyendijk dook de City in, schreef op basis van vaak anonieme gesprekken wat er mis ging in 2008 en of er sindsdien iets is veranderd in de Londense bankenwereld. Een onthutsend boek.
Gerecenseerd door Marc Chavannes. Lees terug (€)

Atlas of the Functional City: Enrico Chapel e.a.

373Omslag CIAM def loresDe Atlas of the Functional City, over het legendarische vierde CIAM-congres in 1933, is een onthullend boek: het maakt duidelijk dat er niets wetenschappelijks was aan het onderzoek dat de basis vormde voor de moderne stedenbouw.
Gerecenseerd door Bernard Hulsman. Lees terug (€)

De zanger van de wrok. Willem Frederik Hermans: Willem Otterspeer

OtterspeerHoe ontwikkelde zijn schrijverschap zich? Vol intriges, conflicten, successen, tegenslagen en ongelukken. Ook de luciditeit van zijn zelfkwellerij en zijn sadomasochisme zijn welsprekend in kaart gebracht.
Gerecenseerd door Arnold Heumakers. Lees terug (€)

De schaduw van de grote broer: Laura Starink

9789045028125-de-schaduw-van-de-grote-broer-l-LQ-fCombinatie van reisverslagen, interviews en historische beschouwingen over de landen tussen de voormalige rijken van Hitler en Stalin. Starinks hoopvolle verwachting mondt uit in een ‘tomeloze tristesse’.
Gerecenseerd door Henk Kern. Lees terug (€)

The Churchill Factor. How One Man Made History: Boris Johnson

81i8ioAl8MLThe Churchill Factor van Boris Johnson – de flamboyante burgemeester van Londen, enfant terrible van zijn partij en wellicht toekomstig premier – is een doorvoeld en levendig portret.
Gerecenseerd door Hans Steketee. Lees terug (€)