Deze Android-telefoons moeten de iPhone 6 verslaan

Foto EPA

De gadgetliefhebbers die vandaag op het Mobile World Congress in Barcelona rondlopen hebben maar één vraag: wie levert de beste concurrent voor de iPhone 6? Zowel Samsung als HTC tonen luxe topmodellen die de strijd aangaan: de Galaxy S6 (Edge) en de HTC One M9.

Samsung Galaxy S6  en S6 Edge

SM-G920F_027_Combination-2_Gold_Platinum
Samsung, de grootste telefoonfabrikant ter wereld, haalde met de vorige Galaxy S5 geen recordverkoop meer. Dit toestel voegde weinig toe aan de S4.  Voor de Galaxy S6 heeft Samsung het hele toestel vernieuwd in de hoop dat klanten nu wel massaal upgraden.

Dit ontwerp is nieuw en dat zie je met name aan de achterkant; niet langer een wiebelig klepje van plastic of kunstleer maar van glas en metaal (wel gevoelig voor vingerafdrukken).  De batterij is niet meer te vervangen, een kleine revolutie voor Zuid-Korea. “We hebben gewacht tot de accu goed genoeg was”, luidde het droge commentaar. Samsung bouwde daarnaast een ontvanger in om je toestel draadloos mee op te laden.

De software is behoorlijk ‘opgeschoond’, hoewel Samsung vasthoudt aan zijn eigen uiterlijk voor Android. Naast de gebruikelijke Google-diensten levert Microsoft Skype, OneNote en OneDrive op de S6 mee.

common_SM-G925F_005_L-Front30_black
Dan de Galaxy S6 Edge. Ongeveer hetzelfde als de S6, maar dan met afgeronde hoeken. Dat is heel knap om te maken en het doet het ook goed tijdens de verjaardagsvisites, maar echt handig lijkt het niet. De zijkant ziet er kwetsbaar uit en een gedeelte van het beeld in een kromming getoond wordt. De Edge straalt nog meer luxe uit, beschikbaar in andere kleuren en is 150 euro duurder. Eigenlijk is die upgrade niet nodig: de ‘gewone’ S6 ziet er geenszins goedkoop uit.

Ook nieuw: Samsung Pay – een betaalsysteem waar we in Europa voorlopig niet mee te maken zullen hebben. Het is een antwoord op Apple Pay - tijdens de presentatie viel de naam Apple sowieso vaak; en niet op een positieve manier. Dat is Samsungs manier om te beloven dat de fotokwaliteit van de S6 die van de iPhone 6  en iPhone 6 Plus overstijgt – met name in lichtgevoeligheid.  “Onze toestellen buigen ook niet”, aldus een Samsung-directeur die refereerde aan ‘bendgate’.

Bekijk hier de uitgebreide preview van Hardware.info

De S6 (vanaf 699 euro) en de S6 Edge (vanaf 849 euro) komen in april op de markt.
Beide apparaten hebben een 5,1 inch scherm met 2550×1440 pixels, 16 en 5 megapixel camera en zijn beschikbaar met 32, 64 en 128 GB geheugen.
Processor: 64 bit, acht kernen. Meer specificaties klik hier.

 

HTC One M9

HTC-One-M9-Release-Date
HTC doet het goed met de One-serie. Het Taiwanese bedrijf leed een tijd verlies maar schrijft sinds een tijd weer zwarte cijfers. Vandaar dat er weinig veranderd werd aan het model waarmee het meeste geld wordt verdiend.  De HTC One M9 lijkt veel op de voorganger M7 en M8. HTC vergelijkt het zelf met het design van een Porsche 911; die herken je ook in verschillende modellen. Bij de M9 zit aan de zijkant een ander kleurtje. Daarnaast is de camera verbeterd: de niet zo goed ontvangen ‘Ultrapixel’-technologie is verbannen naar de selfie-camera en op de achterkant zit een beeldchip met 20 megapixel sensor. Wellicht dat dat de nieuwe HTC One een hogere notering in latere smartphone-tests zal opleveren. HTC kondigde behalve de One M9 ook een virtual reality bril aan en een sportbandje, de HTC Grip.

Lees hier de uitgebreide preview van Hardware.info

De HTC One M9 is verkrijgbaar vanaf 31 maart en kost 749 euro.
Full HD-scherm van bijna 5 inch, 32 GB geheugen uitbreidbaar tot 128 GB.
Processor: 64 bit Qualcomm Snapdragon 810. Meer specificaties klik hier.

Maar welke moet je kiezen?

Welke moet je kiezen? Volgens techsite BGR is er op basis van de specificaties nu al een duidelijke winnaar aan te wijzen: Samsung heeft een toestel dat het qua hardware wint van de HTC One M9. De S6 is bovendien goedkoper en compleet vernieuwd, terwijl HTC een wel heel subtiele upgrade uitvoerde van zijn vorige model. Qua software is het een kwestie van persoonlijke voorkeur; ga je voor Samsungs versie van Android of voor die van HTC, met zijn betere Sense-software?

Betaalbaarder

In de telefoonmarkt draait het om timing. Samsung en HTC waren de twee fabrikanten die een nieuw flagship model aankondigen op Mobile World Congress. Sony toonde geen nieuw topmodel van de Xperia Z deze keer, wel de beter betaalbare Xperia M4 Aqua. Huawei en LG hielden zich in, ook Microsoft bewaart zijn troef nog. De Lumia 640 en 640 XL werden aangekondigd, maar de meest luxe Lumia-telefoon verschijnt pas later dit jaar op de markt, als Windows 10 klaar is.

Daarnaast werden op MWC veel smartwatches getoond, als preventief antwoord op de Apple Watch. Daarover later meer.

    • Marc Hijink