De hoop van Oekraïne

Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

Echt professioneel ziet het er niet uit, en dat is het dan ook niet. Burgers gekleed in camouflagekleding – elk pak heeft een andere camouflageprint – proberen over obstakels te klimmen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze worden getraind door het vrijwillige nationalistische Azov-bataljon, een gewapende formatie die in het oosten van Oekraïne tegen de pro-Russische separatisten vecht. Het Azov-bataljon, dat zich tooit met een runeteken, is dat van harde jongens. Ze staan onder bevel van de onversneden neonazi Andrej Beletski, die ook in het parlement zit.

Het Oekraïense offensief tegen de separatistische milities in het oosten van Oekraïne wordt mede gedragen door niet-statelijke vrijwilligersbataljons - er zijn er inmiddels meer dan 45. Azov is een van de bekendste.