De Boer kijkt vooruit en wat hij ziet bevalt

Aan het assertieve jeugdbeleid dankt Ajax ook het aanblijven van De Boer. Vriend Cocu wint de titel, het zij zo, maar het toekomstperspectief zint hem.

Het is „mooi om te zien dat hij er op zo’n jonge leeftijd al staat”, zei Phillip Cocu met stalen gezicht over het voormalige PSV-talent Riechedly Bazoer. Of hij hem ook in zijn selectie had willen hebben, zo rijp al op achttienjarige leeftijd? „Hij heeft andere keuzes gemaakt, dat moet je accepteren. Ik heb met hem gewerkt als trainer van PSV A1, hij weet hoe ik tegen hem aankijk. Ik had hem nog graag hier gehad.” En dan de vileine grijns: „Maar soms spelen andere dingen mee in de weg van een talent naar de top.”

De vriendschap tussen coaches Frank de Boer en Cocu – samen 213 interlands voor Oranje – heeft onder de kindtransfer van Bazoer, die op zijn zestiende van de PSV-jeugd naar Ajax vertrok, niet geleden, getuige de innige knuffel na de persconferentie. Ajax heeft met 3-1 gewonnen, maar PSV was volgens Cocu én De Boer de betere partij en heeft nog altijd elf punten voorsprong op de nummer twee. „Als ze zo blijven spelen als vandaag komen wij echt niet meer in de buurt”, zei De Boer.

Assertieve jeugdscouting

Maar zijn blik glijdt al een tijd over het huidige seizoen heen. Met Bazoer, in een vijandig PSV-stadion uitblinker bij Ajax, kreeg De Boer weer eens de bevestiging dat het assertieve beleid van jeugdscouting loont. Het is het meest zichtbare uitvloeisel van de hernieuwde bemoeienis van Johan Cruijff: beter jong geworven (tegen een opleidingsvergoeding van 75.000 euro in het geval van Bazoer) dan oud gekocht. „Nieuwe mensen, nieuwe wetten” stelde PSV’s technisch manager Marcel Brands na de overgang van Bazoer cynisch vast over de schending van een herenovereenkomst van de topclubs om niet elkaars talenten te paaien.

Toen De Boer eind vorig jaar zei dat een beslissing om al of niet bij Ajax te blijven voor „honderd procent” gebaseerd zou zijn op de aanwas van jeugdspelers, overdreef hij misschien lichtelijk, maar het zou goed kunnen dat de opmars van een middenvelder als Bazoer voor enkele procentjes heeft bijgedragen. De Boer is een man die al kan genieten van A-junior Abdelhak Nouri als die bij een ‘rondo’ tijdens een van zijn eerste trainingen met het eerste elftal het hardst hardop het aantal balberoeringen telt. „Dat zegt toch iets over zo’n jongen”, zei de coach.

De Boer maakte vrijdag bekend nog een seizoen te blijven: „Deze rotkop staat volgend jaar ook weer voor de groep”, had hij even daarvoor aan de spelersgroep meegedeeld. Door bij voorbaat de deur dicht te houden voor geïnteresseerde (Engelse) clubs toont hij een betrokkenheid bij Ajax die verder strekt dan welke morele verplichting dan ook voorschrijft. Al hebben zijn vrouw (uitbater van een woonwinkel in Edam) en dochters op de middelbare school de keuze voor nog een jaar Ajax ook aanzienlijk vergemakkelijkt.

Belangrijkste werknemer

Door te stellen dat „Ajax het dna van Frank de Boer” is, zei directeur voetbalzaken Marc Overmars vrijdag niets te veel. De Boer is oud-speler, oud-jeugdtrainer, aandeelhouder, hoofdcoach en de belangrijkste werknemer van Ajax. Eén die alleen al door te blijven de conduitestaat van Overmars opvijzelt, want die is er immers opnieuw in geslaagd om Neerlands meest begeerde jonge trainer bij Ajax te houden. Met de transfer van Daley Sinkgraven (zeven miljoen euro) heeft hij tot De Boers genoegen ook rekbaarheid getoond in het zuinige aankoopbeleid.

Zo is het vizier, als altijd, gericht op de toekomst. Het is maart en dan begint De Boers ploeg traditioneel te draaien, al is het dit seizoen te hard misgegaan om PSV nog zenuwachtig te krijgen. De Boer is voor het eerst sinds zijn debuutseizoen niet gesneuveld in de zestiende finales Europa League en heeft met Dnjepr een prima tegenstander geloot met het oog op het bereiken van de kwartfinale. En waarom zou Ajax zich niet als nummer twee voor de Champions League kunnen plaatsen? Als 25ste club op de UEFA-coëfficientenlijst krijgt Ajax vast een tegenstander die ‘te doen’ moet zijn.

De Boer oogde zittend naast Cocu gistermiddag uiterst content. Niet met het spel, dat PSV-achtig reactief was, maar vooral met de ontwikkelingen in de week die was. Vriend Cocu wint zijn eerste titel, het zij zo, maar de toekomst, meent De Boer, gloort voor Ajax.

    • Bart Hinke