Chipfabrikant NXP neemt Amerikaanse rivaal over

Een chip van NXP
Een chip van NXP Foto NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP koopt zijn Amerikaanse rivaal Freescale op voor 11,8 miljard dollar (10,6 miljard euro). Dat heeft de voormalige chipdivisie van Philips vanochtend bekendgemaakt.

Twitter avatar NXP NXP .@NXP and @Freescale Announce $40 Billion Merger http://t.co/Dxu6Dr7FQw $NXPI

NXP betaalt de aandeelhouders in cash en aandelen: 6,25 dollar plus 0,3520 aandeel NXP (€). NXP en het in het Austin (Texas) gevestigde Freescale denken de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

40 miljard dollar

NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar. De twee bedrijven samen hebben een waarde van ongeveer 40 miljard dollar, aldus NXP in het persbericht. Daarmee is het de op zeven na grootste chipfabrikant ter wereld, aldus persbureau ANP.

Het bedrijf spreekt in het persbericht over een ‘fusie’. De twee bedrijven denken samen jaarlijks 500 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman van de nieuwe onderneming.

Chips

Freescale, de voormalige chiptak van Motorola, kwam voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in private handen en werd daarna weer deels naar de beurs gebracht. Investeringsmaatschappijen Carlyle, TPG, Blackstone en Permira hebben een belang van zo’n 64 procent. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Freescale een belang van circa 32 procent in de combinatie.

NXP en Freescale zijn samen marktleider op het gebied van chips in auto’s. NXP is verder bekend van het leveren van NFC-chips, bijvoorbeeld voor het betalingssysteem Apple Pay.

Lees bij NRC Q: Hoe de auto langzaam in een app verandert en Apple: de iPhone wordt je portemonnee.