Chipfabrikant NXP is kooplustig

Met Freescale wil NXP de markt voor autochips veroveren.

Als we straks allemaal in robotauto’s rondrijden, wordt de kans nu wel heel groot dat daar een chip van NXP inzit.

De chipfabrikant uit Eindhoven maakte gisteren bekend zijn Amerikaanse concurrent Freescale over te nemen voor het bedrag van 11,8 miljard dollar (10,6 miljard euro). Na de fusie zal NXP (staat voor: next experience) zo’n 40 miljard dollar waard zijn. Door samen te gaan kan zo’n 450 miljoen euro per jaar worden bespaard, is het idee.

De omzet wordt naar verwachting 9 miljard euro per jaar. Het gefuseerde bedrijf, kondigt NXP alvast maar aan op zijn website, zal marktleider in chips voor auto’s worden en nóg meer geld opleveren voor aandeelhouders.

Wie zijn de partijen in deze deal?

NXP, de voormalige chipdivisie van Philips, werd in 2006 verkocht aan investeringsmaatschappijen, waaronder het Amerikaanse KKR en het Britse Apax. Zij brachten NXP in 2010 naar de beurs. De huidige topman Richard Clemmer, die na de fusie de baas blijft, komt van KKR en reorganiseerde NXP met harde hand.

Bij NXP werken nu zo’n 24.000 mensen in 25 landen, van wie 3.300 in Nederland. In 2014 had het bedrijf een omzet van bijna 5 miljard euro. Veel, maar nog steeds slechts zo’n 10 procent van wat de grootste chipmaker Intel per jaar omzet: 50 miljard.

Freescale uit Austin, Texas is ook een ‘kleintje’ met een omzet van 4,1 miljard euro. Bij het bedrijf dat in 2004 uit Motorola ontstond, werken wereldwijd zo’n 17.000 mensen. In 2011 ging het naar de beurs. Samen met Freescale belandt NXP ongeveer op nummer 7 op de ranglijst van grootste chipmakers ter wereld, die vooral in de VS en Azië zitten.

Na een aantal magere jaren zet NXP de laatste tijd met succes in op nearfield communication-chips voor contactloos betalen, toegangskaarten en auto’s. De chips van NXP zitten onder meer in Apple’s iPhone 6. Freescale richt zich ook op auto’s en op het internet of things. Het probeert met Google en Samsung een standaard voor elektrische apparaten in huis met een internetverbinding te ontwikkelen.

NXP gaat zelf aan de fusie meebetalen. Het bedrijf zal 0,9 miljard euro uit eigen kas halen, 0,9 miljard extra schuld op zich nemen en 8,7 miljard in eigen aandelen betalen.