Brieven

Seksisme door studenten

De Bunge- en Maagdenhuisbezetters profileren zich als progressieven. Hoe geëmancipeerd zijn deze studenten zelf? Burgemeester Eberhard van der Laan en CvB-voorzitter Louise Gunning worden verschillend behandeld door de studenten. Van der Laan is een held, ‘een gezellige kroegbaas waar het veilig is’, Gunning een ‘kille moeder’ of betuttelende ‘kleuterjuf’. Om haar af te dwingen, maken de studenten gretig gebruik van stereotypen die uitsluitend werken omdat Gunning een vrouw is. Van het ‘kille-moeder’-frame heeft een mannelijke bestuurder geen last. En ook ‘kleuterjuf’ suggereert dat vrouwen maar voor één ding deugen en vooral niet autoritair moeten doen. Andere actievoerders zijn #viezelouise gaan gebruiken, vrij naar de kraker Louise zit niet op je nagels te bijten uit de jaren ’40. Louise is dan een vies meisje dat voor toiletjuffrouw nog niet deugt. Ik kan er niet om lachen. Want hoe slordig Eberhard van der Laan er ook uitziet (in contrast met Louise Gunning), hij wordt door niemand vergeleken met ‘de vieze man’. Maar Louise Gunning is een vrouw, en dus ook ‘vies’. De activisten snijden zich met deze op de vrouw gespeelde aanvallen in de vingers. Zij zouden hun kritiek zakelijk moeten houden. Door weg te blijven van vrouwonvriendelijke retoriek kunnen er hopelijk al op korte termijn meer resultaten worden geboekt.

Feda Amiri

Voorlopig onschuldig

Volgens minister Teeven heeft Feda Amiri in Afghanistan iets verkeerds gedaan, want hij kan niet aantonen dat dat niet zo is (25/2). Kan Teeven aantonen dat hij nooit iets verkeerd gedaan heeft? Was niet iedereen onschuldig totdat schuld is bewezen? Vreemd regeringsstandpunt, dat indruist tegen alles waar het rechtssysteem voor zou moeten staan. Distantieert onze regering zich net zo gemakkelijk van Zorreguieta als van Feda Amiri?

Rene Leijtens

    • Wouter Veraart
    • René Leijtens