Amsterdamse crimineel Marchano P. in Suriname geliquideerd

De Amsterdamse crimineel Marchano P. is vannacht doodgeschoten in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij werd onder vuur genomen in een café, zo maakte de Surinaamse politie vandaag bekend. P. werd zelf verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb B. in de herfst van 2012.

Bij de schietpartij liep een omstander een schotwond op, zo meldt de politie aan persbureau ANP. De schutters zijn voortvluchtig. Volgens ooggetuigen zou het om twee mannen gaan, die gericht op P. hebben geschoten, zo meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd.

22.50 uur: Politie Suriname geeft (schokkende) beelden vrij

De Surinaamse politie heeft een filmpje verspreid waarop te zien is hoe P. in het café wordt doodgeschoten. De politie hoopt hierdoor meer informatie over de daders te krijgen, schrijft persbureau ANP. Te zien is hoe twee mannen P., die op een barkruk zit te praten met een andere man, van dichtbij neerschieten. Vervolgens is te zien hoe ze vluchten. Pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

P. mogelijk eerder al doelwit

P. was in oktober mogelijk ook al het doelwit, toen twee schutters het vuur openden in café De Zon in Amsterdam. Daarbij werden toen een 48-jarige en een 32-jarige man geraakt. De kogels, afgevuurd met automatische wapens, waren echter bedoeld voor P., zo wist Het Parool vlak na de liquidatiepoging te melden.

De politie verdacht P. ervan dat hij een van de schutters was tijdens de moord op Najeb B., die tweeënhalf jaar geleden voor het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen werd doodgeschoten. De andere waarschijnlijke schutter was volgens Het Parool Rida B., die enkele maanden daarna zelf op 21-jarige leeftijd in Amsterdam werd doodgeschoten.

Startschot voor onderwereldoorlog

Voor de moord op Najeb B. is een persoon veroordeeld. Het gaat om Benaouf A., een van de hoofdverdachten in de huidige onderwereldoorlog in Amsterdam, die eind vorig jaar tien jaar cel kreeg opgelegd. De liquidatie van Najeb B. wordt gezien als het startsein voor een geweldsgolf onder Amsterdamse criminelen.