Akkoord tussen Kiev en Moskou over gaslevering tot einde maand

Oekraïne krijgt ‘gewoon’ tot het einde van deze maand gas uit Rusland, zoals afgesproken in een zogenoemd ‘winterpakket’. Dat zijn beide landen vanavond overeengekomen na bemiddeling van de Europese Unie.

De Russische minister van Energie Alexander Novak. Foto AP/ Virginia Mayo

Oekraïne krijgt ‘gewoon’ tot het einde van deze maand gas uit Rusland, zoals afgesproken in een zogenoemd ‘winterpakket’. Dat zijn beide landen vanavond overeengekomen na bemiddeling van de Europese Unie. Die bemiddeling was nodig omdat er onenigheid over de huidige deal was ontstaan en er door Rusland gewaarschuwd dat Oekraïne aan het einde van de week mogelijk al geen krediet meer zou hebben.

Terwijl de EU beide landen zover probeert te krijgen dat er een gasdeal voor aankomende zomer overeengekomen wordt, lagen beide landen in de clinch over het ‘winterpakket’. Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz had het Russische Gazprom ervan beschuldigd niet te leveren wat in de deal afgesproken was, schrijft persbureau Reuters. Kiev beklaagde zich over het feit dat een deel van het gas naar rebellengebied was gegaan.

Onzin, zei de Russische minister van Energie Alexander Novak. Hij wist van geen enkele fout die Gazprom gemaakt zou hebben. Hij waarschuwde vervolgens dat de hoeveelheid gas waarvoor Kiev vooruitbetaald had, aan het einde van de week op zou zijn. Gazprom dreigde vorige week al de gaslevering te stoppen als Oekraïne niet meer geld vooraf zou betalen.

Aan het einde van de maand wordt er verder gepraat over een mogelijk ‘zomerpakket’, zo zijn de partijen overeengekomen volgens Reuters.

OVSE moet grotere rol krijgen in oosten

Europese waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moeten een grotere rol in Oost-Oekraïne krijgen en daar gaan toezien op de naleving van de hoogst broze wapenstilstand die twee weken geleden overeen werd gekomen in het Wit-Russische Minsk. Dat hebben de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland vandaag afgesproken tijdens een telefoongesprek, schrijft Reuters.

De regering in Kiev en de rebellen in het oosten spraken in Minsk af de wapens neer te leggen en het zware wapentuig van het front weg te halen. Dat gebeurt lang nog niet overal en er wordt op plekken ook nog steeds gevochten. In die gebieden moeten er waarnemers van de OVSE komen.

    • Frank Huiskamp