Tienduizenden in centrum Moskou voor rouwstoet Nemtsov

"Hij stierf voor de toekomst van Rusland, helden gaan nooit dood", staat op diverse borden waarmee de deelnemers aan de rouwstoet voor Boris Nemtsov lopen. AP / Dmitry Lovetsky

Terwijl vanochtend opeens beelden van de moord op Boris Nemtsov warden uitgezonden, zijn aan het begin van de middag tienduizenden mensen op de been voor de treurmars voor de vrijdag doodgeschoten oppositieleider.

Update 16.15 Volgens persbureau AFP zouden er ongeveer 70.000 mensen hebben deelgenomen aan de mars.

De 55-jarige Nemtsov maakte deel uit van een select gezelschap aan oppositiefiguren dat zich nog niet had laten intimideren of marginaliseren door het Kremlin. De deelnemers aan de stoet lopen vanmiddag naar de brug waar Nemtsov vermoord werd, nabij datzelfde Kremlin.

Onze correspondent Steven Derix is aanwezig bij de mars, die kan doorslaan naar nog meer angst om een oppositioneel geluid te laten horen in Rusland, maar ook nieuw leven kan blazen in de anti-Poetin bewegingen.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix ‘Ik ben niet bang’. Vrijwilligers delen pamfletten uit voor de herdenkingsmars voor #Nemtsov http://t.co/maYz9aieDv

Op beelden van Russische media is te zien hoe deelnemers aan de tocht door detectiepoortjes gaan en worden gecontroleerd door veiligheidsmensen, voordat ze zich kunnen aansluiten bij de mars. Op beelden die Derix ons stuurde is te zien dat het erg druk is:

De autoriteiten in de Russische hoofdstad hebben toestemming gegeven voor een rouwmars vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd met maximaal 50.000 deelnemers, maar de oppositie houdt er rekening mee dat meer mensen op de bijeenkomst af komen.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Tienduizenden zwijgen tijdens de herdenkingsmars voor #Nemtsov. Dan klinkt heel aarzelend: ‘moordenaar treed af’. http://t.co/vzbrTs4Asp
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Demonstranten verschillen van mening over wie achter de moord op #Nemtsov zit. Sommigen durven het niet te zeggen.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Aan de Russische driekleur hangen zwarte linten. Herdenking #Nemtsov http://t.co/YL97ICwTKg
    • Jules Seegers