Studenten Maagdenhuis roepen woensdag uit tot nationale actiedag

Studenten behangen de centrale hal met spandoeken tijdens de bezetting van het Maagdenhuis.
Studenten behangen de centrale hal met spandoeken tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Foto: ANP/KOEN VAN WEEL

De studenten die op dit moment een sit-in houden in het Maagdenhuis in Amsterdam, hebben komende woensdag tot nationale actiedag uitgeroepen. De aankondiging volgt op een bijeenkomst vandaag waarbij ook studentenbonden uit andere steden aanwezig waren.

Bij de bijeenkomst in het Maagdenhuis waren zo’n 200 studenten uit Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig. De bedoeling is dat komende woensdag overal in het land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak op de universiteiten. Volgens de studenten - en een groep docenten - is geld nu te vaak leidend bij beslissingen die de universiteitsbesturen nemen.

Toezeggingen UvA onvoldoende

Twee weken geleden besloten studenten van de UvA het Bungehuis van de faculteit voor Geesteswetenschappen te bezetten om meer inspraak te eisen. Daarnaast vonden de actievoerders dat er meer vaste in plaats van tijdelijke contracten moesten komen en diende het Bungehuis behouden te blijven voor de UvA; het pand is begin dit jaar verkocht aan Aedes Real Estate.

Na elf dagen bezetting werd het gebouw ontruimd door de ME, waarbij 46 mensen werden aangehouden. Bij een daaropvolgende mars van studenten en docenten werd het Maagdenhuis bezet. Ondanks toezeggingen van de UvA dat er een student-lid in het bestuur komt, was dit voor de actieveorders niet afdoende om met de zelfverklaarde sit-in te stoppen.