Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV-lijsttrekker Gelderland onder vergrote druk om op te stappen

PVV Eerste-Kamerlid Marjolein Faber en PVV-leider Geert Wilders gisteren bij de Markthal in Rotterdam. De partij trapte hiermee de campagne van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen af.
PVV Eerste-Kamerlid Marjolein Faber en PVV-leider Geert Wilders gisteren bij de Markthal in Rotterdam. De partij trapte hiermee de campagne van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen af. ANP / Remko de Waal

Twee van de drie grootste partijen van de Gelderse Provinciale Staten vinden dat PVV-lijsttrekker Marjolein Faber niet anders kan dan opstappen. Nadat NRC Handelsblad gisteren een integriteitskwestie onthulde, wilde Faber aanblijven maar dat is volgens onder meer VVD en PvdA geen optie.

Volgens De Gelderlander sluit ook SGP aanblijven van de PVV-lijsttrekker uit. Ze nemen het Faber, die het bedrijf van haar zoon inhuurde voor werk aan de website en daarvoor 8.000 euro betaalde, met name kwalijk dat ze zelf de lat voor de integriteit van politici zeer hoog legde. Het was Faber die in 2012 een bedrijf inhuurde om fraude van PvdA-gedeputeerde Co Verdaas aan het licht te brengen.

Faber gaf gisteren aan het bedrag dat ze haar zoon betaalde voor het onderhouden van de PVV-website terug wil betalen en noemde haar handelen “niet handig”. VVD gaf al aan dat te weinig te vinden. Maar ook voor SP is dat niet voldoende. Het inhuren van bloedverwanten in de 1e of 2e graad voor fractieassistentie is sinds 2012 uit den boze voor gedeputeerden. Faber kan zich daarmee niet beroepen op onwetendheid, zegt SP-fractieleider Eric van Kaathoven aldus de regionale krant.

VVD (11) en PvdA (9) zijn samen met SGP (2) goed voor 22 van de 55 zetels in de Gelderse Provinciale Staten. De PVV telt vijf leden. CDA, dat eveneens negen zetels telt, eist samen met zeven andere kleinere partijen vooralsnog niet direct het aftreden van Faber en vindt dat haar partij de problemen intern moet aanpakken.