Parlementariër Oekraïne weer vrijgelaten door Russische politie

Aleksej Gontsjarenko hier tijdens de herdenkingsmars vandaag draagt een t-shirt met de beeltenis van de vermoorde Nemtsov. In zijn hand een bord met daarop een foto van de Oekraïense ex-pilote Nadjezda Savtsjenko, die ook wordt vastgehouden door Rusland. Foto AFP / Aleksej Kravtsov

Aleksej Gontsjarenko, het Oekraïense parlementslid dat eerder vandaag in Moskou werd opgepakt, is inmiddels vrij. Hij liep mee in een mars ter nagedachtenis aan de vermoorde Russische politicus Nemtsov en werd aangehouden wegens betrokkenheid bij een dodelijke brand in Odessa, vorig jaar.

De vrijlating is gemeld door de Oekraïense president Porosjenko op Twitter. Gontsjarenko zou inmiddels bij de Oekraïense ambassade in Moskou zijn gearriveerd:

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко ПП: Наш Олексій Гончаренко вже на території Посольства
України в Росії. Щойно мав з ним телефонну розмову. http://t.co/vvsPWzl1OK

Morgen moet Gontsjarenko voor de rechter verschijnen, zo meldt AFP.

‘Helden sterven niet’

De parlementariër werd vandaag in Rusland aangehouden tijdens de herdenkingsmars voor de vermoorde Nemtsov, zo meldt persbureau AFP. Op zijn Facebookpagina heeft de parlementariër zelf in een bericht geschreven:

“De politie hield me tegen. (…) Ik schreeuwde geen slogans, ik droeg geen teken, geen vlag. Ze arresteerden me gewoon voor een t-shirt. Nu, ze nemen me mee naar de politie.”

Gontsjarenko droeg een shirt met een foto van Boris Nemtsov en de inscriptie “Helden sterven niet”, een van de slogans van de demonstraties in Kiev op de Maidan de afgelopen winter.

Twitter avatar yurybarmin Yury Barmin HUGE: Ukrainian Deputy Gerasimenko allegedly involved in the #Odessa tragedy was detained at #Nemtsov march in Moscow http://t.co/qgporYUOpH

Aanhouding wegens t-shirt

NRC-correspondent Steven Derix laat vanuit Moskou weten dat Gontsjarenko volgens een verklaring van het Russische OM officieel aangehouden werd omdat hij niet luisterde naar de instructies van agenten:

“Hij is overgebracht naar een politiekantoor en wordt nu ondervraagd door de openbaar aanklager, die ook gaat over de strafzaak van poging tot moord en marteling van Russische burgers bij de brand in een vakbondshuis in Odessa vorig jaar mei. Hij wordt dus niet per se ondervraagd als verdachte, maar het kan ook zijn dat hij als getuige wordt gehoord.”

Bij die brand kwamen destijds tijdens meer dan veertig pro-Russische separatisten om het leven. Rusland beschuldigt de Oekraïense nationalisten ervan het gebouw in brand te hebben gestoken en op die manier de separatisten de dood te hebben ingejaagd.

Rusland houdt ook Oekraïense ex-piloot vast

Rusland houdt op dit moment ook al Nadjezda Savtsjenko, een ex-pilote bij de Oekraïense luchtmacht vast. Ze is beschuldigd van medeplichtigheid aan de “moord met voorbedachten rade” van twee Russische journalisten in de oostelijke Oekraïne half juni.

Ook een vriendin van Boris Nemtsov, een jonge Oekraïense die getuige was van de moord wordt nog vastgehouden. Ze werd vandaag opnieuw gehoord. Rusland heeft overigens een beloning voor “waardevolle informatie” uitgeloofd van bijna 45.000 euro, schrijft het Russisch persbureau TASS.

    • Anouk Eigenraam