Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mogelijk uitstel verkiezingen Egypte na uitspraak hooggerechtshof

Een militair houdt de wacht bij het hooggerechtshof vanochtend.
Een militair houdt de wacht bij het hooggerechtshof vanochtend. ANP-EPA / Khaled Elfiqi

Abdel-Fattah Sisi was er vanochtend vroeg bij om zijn regering aan te sporen een door de rechter ongrondwettelijk verklaard wetsartikel aan te passen. De uitspraak van het hooggerechtshof betekent dat de parlementsverkiezingen eind deze maand in gevaar komen, maar de Egyptische president wil kans op vertraging minimaliseren.

De verkiezingen van 22 en 23 maart moeten Egypte eindelijk weer van een parlement voorzien. Sinds juni 2012 werd te destijds democratisch verkozen volksvertegenwoordiging door een rechtbank ontbonden. Een tweede ronde op 26 en 27 april moet leiden tot een nieuwe, representatieve volksvertegenwoordiging.

Nieuws tijdspad

Sisi geeft zijn regering deze maand om het onwettig verklaarde wetsartikel te amenderen en zo aan de wensen van het hof tegemoet te komen. Het ongrondwettelijk verklaarde wetsartikel heeft betrekking op de verdeling van kiesdistricten. Het presidentschap liet weten:

“De president heeft de regering aangespoord snel de nodige wetswijzigingen door te voeren voor het organiseren van de verkiezingen. Zijne Excellentie heeft benadrukt dat alle instituten gecoördineerd moeten samenwerken om de parlementaire verkiezingen zo spoedig mogelijk te kunnen houden.”

Maar Reuters meldt dat de hoge kiesraad, die met spoed bijeenkwam vanochtend, aan een “nieuw tijdspad” werkt voor het houden van de parlementaire verkiezingen. Een andere rechter zal later deze maand over uitstel moeten oordelen. De vraag is dus of 22 maart hoe dan ook te snel komt, of dat Sisi en zijn regering nog op tijd de nodige zaken op orde krijgen. Mohamed Ansary, juridisch researcher aan het Cairo Institute for Human Rights Studies zegt tegen Reuters dat er “no way” is dat de verkiezingen op 22 maart worden gehouden.

Medio 2012 kwam Egypte zonder parlement te zitten. Een rechtbank ontbond toen de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. In de zomer van 2013 zette het leger de islamistische Mohamed Morsi af, die de presidentverkiezingen van 2012 had gewonnen. Sisi won de presidentsverkiezingen van mei vorig jaar. Hij heeft beloofd voor rust en stabiliteit te zorgen in Egypte en regeert het land met decreten