Islamitische Staat laat 19 christenen vrij; ruim 200 nog vast

Assyrische christenen vragen aandacht voor de onderdrukking door IS tijdens een demonstratie in Libanon. ANP/EPA/NABIL MOUNZER

Islamitische Staat heeft 19 Assyrische christenen vrijgelaten. Ongeveer 220 leden van die groep werden de afgelopen weken door IS gevangengenomen bij gevechten in het noordoosten van Syrië.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens heeft een islamitische rechtbank van IS daartoe besloten. Ook het Assyrian Human Rights Network meldt dat er negentien Assyrische christenen zijn vrijgelaten. Volgens de organisatie zou het vooral gaan om oudere mensen die zijn vrijgelaten nadat er een belasting was betaald die niet-moslims moeten betalen.

Afgelopen week bleek dat 220 Assyrische christenen bij gevechten in het noordoosten van Syrië gevangen waren genomen. Dat gebeurde bij gevechten tussen IS en de Koerdische beweging YPG rond de stad Al-Hassaka. Door de gevechten zijn ongeveer drieduizend christenen in het gebied op de vlucht geslagen. De massale ontvoering leidde tot een reeks luchtaanvallen van de coalitie op IS in de regio.

Eerder meldde het Observatorium, dat zich baseert op informatie verkregen door een netwerk van activisten in Syrië, dat er 28 christenen waren vrijgelaten.

    • Philippus Zandstra