Eredivisie: riante zege Ajax op PSV, Feyenoord speelt gelijk

Luigi Bruins tekent voor de openingstreffer vanmiddag in Rotterdam. Hollandse Hoogte / VI Images

Ajax heeft vandaag met een 3-1 zege tegen PSV gestunt. Feyenoord is in een teleurstellend duel met FC Utrecht niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel. Ook bij FC Groningen - ADO Den Haag eindigde in gelijkspel. Heerenveen is tegen Excelsior hard onderuit gegaan: de Friezen verloren met 3-0.

Het Ajax van trainer Frank de Boer stond een groot deel van de wedstrijd onder zware druk maar sprong erg efficiënt met de kansen om. Ricardo Kishna schoot Ajax in de dertigste minuut op voorsprong (1-0). Luuk de Jong bezorgde PSV in de 77e minuut de dikverdiende gelijkmaker. Zes minuten later schoot Lasse Schöne via het hoofd van Jürgen Locadia gelukkig raak (1-2). Anwar El Ghazi bezorgde Ajax in blessuretijd een geflatteerde 3-1-zege.

PSV verdedigt negen wedstrijden voor het einde van de competitie nog steeds een riante voorsprong van elf punten op de naaste concurrent uit Amsterdam. Als Ajax naar beneden kijkt op de ranglijst, dan ziet het de nieuwe nummer drie AZ op zes punten volgen. (ANP)

FC Utrecht - Feyenoord: 0-0

Feyenoord is vandaag in een teleurstellend duel met FC Utrecht niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel. Vooral in de eerste helft was het spel aan beide kanten bedroevend.

Het duel tussen Feyenoord en Utrecht was vooral in de eerste helft bedroevend. Na de rust speelde FC Utrecht iets beter, maar net als Feyenoord kon de ploeg aanvallend geen vuist maken. Utrecht-spits Sébastien Haller was nog het dichtst bij een doelpunt, maar Terence Kongolo haalde zijn inzet van de doellijn. (ANP)

FC Groningen - ADO Den Haag: 1-1

De Groningers kwamen in de eigen Euroborg kort na rust op voorsprong door een benutte strafschop van Tjaronn Chery. Na 95 minuten voetbal veranderde Xander Houtkoop een schot van Aaron Meijers van richting voor de gelijkmaker: 1-1.

In een matige vertoning miste Nick van der Velden kort na rust een strafschop, waarmee hij naliet de thuisploeg op voorsprong te zetten. FC Groningen zet een slechte serie voort van slechts twee overwinningen in veertien duels. ADO pakt het elfde punt in vijf wedstrijden. (ANP)

Excelsior - SC Heerenveen: 3-0

Twee weken na de pijnlijk verlopen Friese derby bij Cambuur is SC Heerenveen opnieuw tegen een pijnlijke nederlaag aan gelopen in een uitwedstrijd. In de race voor een ticket om Europees voetbal werd de ploeg door Excelsior met 3-0 naar huis gestuurd.

Het was de eerste thuisoverwinning voor Excelsior sinds 26 oktober, toen FC Twente werd geklopt. Luigi Bruins bezorgde zijn club een droomstart, door al binnen vijf minuten te scoren. Tom van Weert volgde zijn voorbeeld in de tweede helft, door in de vijftigste minuut de 2-0 te maken. In blessuretijd maakte invaller Kevin Vermeulen er nog 3-0 van.

Door de zege nemen de Kralingers afstand van de zestiende positie. Het verschil met Heracles is acht punten. Heerenveen blijft zevende.

    • Jules Seegers