Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Druk op PVV-lijsttrekker neemt toe - Faber denkt niet aan opstappen

PVV-lijsttrekker Marjolein Faber tijdens een verkiezingsdebat in perscentrum Nieuwspoort vandaag.
PVV-lijsttrekker Marjolein Faber tijdens een verkiezingsdebat in perscentrum Nieuwspoort vandaag. Foto ANP / Bart Maat

De druk op PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber om op te stappen wordt groter. Maar Faber denkt er niet aan om af te treden.

De PVV-lijsttrekker is in opspraak gekomen omdat zij voor werkzaamheden aan de website van de partij in Gelderland het bedrijf van haar zoon inhuurde, zo berichtte NRC. Gisteren stelde de Gelderse gedeputeerde Jan Markink (VVD) daarom dat Faber moet opstappen. Een excuus vindt hij onvoldoende. De Gelderse PvdA-fractievoorzitter Muus Groot zegt vandaag tegen de NOS dat hij ook vindt dat Faber de eer aan zichzelf moet houden:

“Marjolein Faber heeft zich geprofileerd met uiterst strenge normen voor de integriteit van politici. Nu blijkt dat ze zelf niet integer heeft gehandeld, kan ze dus niet anders dan vertrekken.”

Groot doelt daarbij op de aangifte die Faber deed in 2012 tegen PvdA-gedeputeerde Co Verdaas vanwege onjuiste declaraties. Ook de Gelderse commissaris van de koning, Clemens Cornielje zegt dat Faber de regels heeft overtreden.

Faber zelf zei vandaag op Radio 1 dat ze er echter helemaal niet aan vertrekken denkt. In het lijsttrekkersdebat zei ze: “Zij kunnen mij niet wegsturen”. Wel erkende ze opnieuw dat het “het niet handig was” om het bedrijf van haar zoon in te huren. Faber heeft eerder al toegezegd het geld uit eigen zak terug te zullen betalen.