Defensie opnieuw nalatig met waarborgen arbeidsomstandigheden

Het personeel van het kazernegebouw zit zeker nog een jaar in een suboptimale werkomgeving. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Na het schandaal met de kankerverwekkende verf chroom-6 lijkt Defensie opnieuw nalatig te zijn geweest met het waarborgen van veilige arbeidsomstandigheden voor haar personeel. De staat van marinekazerne De Erfprins in Den Helder is zo slecht dat werknemers vrezen voor hun fysieke welzijn.

De Telegraaf schrijft vanochtend op basis van informatie van defensievakbond VBM dat gebouw Johan Maurits van Nassau op het kazerneterrein, waar veel aankomende marinemanschappen hun opleiding krijgen, vol zit met schimmel. Marinepersoneel klaagt volgens de krant ook over een penetrante rioollucht en het soms dagenlang ontbreken van warm water.

‘Geen vijfsterrenverblijf’

Net als bij de zaak met de giftige verf chroom-6 is ook bovengenoemde problematiek al langere tijd bekend bij Defensie. Een jaar geleden werd het probleem aangekaart, maar slechts deels opgelost, zo erkent ook Defensie. “Het is geen vijfsterrenverblijf”, stelt woordvoerder Jurriaan Esser van Defensie Vastgoed. Hij benadrukt dat extern onderzoek heeft aangetoond dat van gezondheidsgevaren geen sprake is.

In 2016 staat een grootscheepse renovatie gepland. “Tot die tijd pogen we de ergste overlast weg te nemen”, zegt Esser. Tot na de renovatie hoeven gebruikers volgens hem geen huur te betalen.

Defensie komt nu al langere tijd herhaaldelijk negatief in het nieuws als het gaat om het waarborgen van veilige arbeidsomstandigheden voor haar personeel. In januari onthulde Brandpunt Reporter dat bemanningsleden van een onderzeeër zijn blootgesteld aan asbest. (NRC/ANP)