Coalitiepartijen aan kop bij verkiezingen in Estland

Een man brengt zijn stem uit bij een stembureau in Parnu. Foto ANP/EPA/VALDA KALNINA

De centrumrechtse Hervormingspartij van premier Taavoi Roivas lijkt de parlementsverkiezingen in Estland te winnen. De pro-Russische Centrumpartij eindigt als tweede. De verkiezingen werden overschaduwd door het buitenlandbeleid van Rusland.

Roivas leidt met 29 procent van alle stemmen, aldus persbureau AP nadat tweederde van alle uitgebrachte stemmen is geteld. De sociaal-democraten, waarmee de Hervormingspartij in een coalitie zit, staan op 16 procent.

De Centrumpartij is de tweede partij geworden met 21 procent van de stemmen. De partij is in tegenstelling tot de Hervormingspartij voorstander van nauwere banden met Rusland. De partij heeft onder de Russische minderheid in het land veel aanhang, maar is niet populair onder andere politieke partijen.

In Estland is veel onzekerheid over het buitenlandbeleid van Rusland. Na de annexatie van de Krim vorig jaar wordt gevreesd voor een vergelijkbaar scenario in het Baltische land, waarbij Moskou via de Russische minderheid meer invloed probeert te krijgen. Alle grote partijen zijn voorstander van een verhoging van de defensie-uitgaven. Estland is een NAVO-bondgenoot.

    • Philippus Zandstra