Bowe na succesvolle 1000 meter wereldkampioen sprint

De Amerikaanse Brittany Bowe (R), met links landgenote Heather Richardson, na het winnen van de 1000 meter en het kampioenschap tijdens het WK sprint. ANP VINCENT JANNINK Foto ANP/VINCENT JANNINK

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft vandaag in Kazachstan voor de eerste keer in haar loopbaan de wereldtitel sprint veroverd. De 27-jarige rijdster zegevierde in Astana met overmacht.

Update 16.40 Schaatser Hein Otterspeer heeft bij het WK sprint in Astana zilver veroverd. De Nederlandse kampioen reed op afsluitende 1000 meter de vierde tijd (1.09,52). Hij moest in de laatste rit ruim voorrang verlenen aan de Rus Pavel Koelizjnikov, die met zijn derde afstandszege (1.09,06) voor de eerste keer goud veroverde in het eindklassement. De Rus Aleksei Jesin pakte brons. Hij duwde in een onderling duel de onttroonde titelhouder Michel Mulder net van het podium.

Ze schreef ook de afsluitende 1000 meter op haar naam met een tijd van 1.14,50. Het was dit weekeinde haar vierde afstandszege in het slecht bezette sportpaleis Alau.

Boer op zevende plek

Het zilver in het eindklassement ging naar haar landgenote Heather Richardson, die op de 1000 meter opnieuw de tweede tijd reed (1.15,06). De Tsjechische Karolina Erbanova, uit de ploeg van coach Marianne Timmer (Team Continu) pakte WK-brons. Zij reed zondag op de kilometer de vijfde tijd (1.16,14).

Margot Boer was de eerste Nederlandse in het eindklassement op de zevende plaats. De 29-jarige schaatsster van Team Continu droomde zaterdag na haar vijfde plaats in het tussenklassement nog van brons. Met de tiende tijd op de 500 meter en de zevende tijd op de 1000 meter (1.16,80) kwam ze echter niet meer in de buurt van het podium.

Thijsje Oenema reed zondag op de 1000 meter de negende tijd (1.17,30). Daarmee belandde de moegestreden Nederlandse kampioene op de negende plek in het eindklassement. Laurine van Riessen, die zaterdag op de 1000 meter werd gediskwalificeerd, kwam zondag op de kilometer niet meer in actie. (ANP)