Koelizjnikov en Bowe blijven op koers richting wereldtitel

Pavel Koelisjnikov hard op weg naar de wereldtitel in Astana.
Pavel Koelisjnikov hard op weg naar de wereldtitel in Astana. ANP-EPA / Yuri Kochetkov

Pavel Koelizjnikov en Brittany Bowe hebben hun eerste plaats in het algemeen klassement bij het WK sprint in Astana na de tweede 500m verder verstevigd. Zowel de Rus als de Amerikaanse wonnen de derde race van het weekend en bouwden hun voorsprong voor de afsluitende 1.000m verder uit.

Koelizjnikov troefde in een direct duel met regerend wereldkampioen Michel Mulder opnieuw af. Mulder revancheerde zich wel enigszins voor een uiterst teleurstellend verlopen 1.000m gisteren en staat momenteel derde, achter Koelizjnikov en Hein Otterspeer. De Nederlander was met 35,03 bijna 0,4 van een seconde langzamer dan de Rus. Mulder klokte 35,11 en werd vijfde.

Otterspeer moet op de slotafstand 1,56 seconden goedmaken op Koelizjnikov en dat lijkt ondoenlijk. Op zijn beurt heeft Otterspeer 0,77 buffer naar Mulder die alle zeilen moet bijzetten om Roeslan Moerasjov van het pdoium te houden.

Boer ziet goede klassering verdampen, Bowe in zetel

Het podium op het wereldkampioenschap sprint is voor Margot Boer ver uit zicht geraakt na de eerste race van vandaag. Op de 500m, die wederom met overmacht gewonnen werd door Brittany Bowe, reed ze de negende tijd. Thijsje Oenema is Boer nu voorbij in het klassement.

De 27-jarige Bowe was voor de derde keer op rij dit weekend de sterkste in Kazachstan. Na de 500 en de 1000 meter gisteren schreef ze ook de tweede 500 meter in het lege sportpaleis Alau op haar naam met een tijd van 37,71.

Haar landgenote Heather Richardson eindigde in 37,90 opnieuw op de tweede plaats. De Tsjechische Karolina Erbanová kwam met 38,06 op de derde plek uit. Margot Boer, die als nummer vijf van het klassement aan de tweede WK-dag begon, stelde teleur met de tiende tijd (38,64). Thijsje Oenema werd vijfde in 38,27 en staat nu overall zesde, Boer staat één plaats achter haar. (NRC/ANP)