Beweging is een middel om iets te vertellen

In maart is het thema van de Nederland Fotografeert ‘Beweging’. Martin Roemers (1962), die twee World Press Photo Awards won, bespreekt hoe hij het thema in beeld brengt.

Karachi, Pakistan. Deze foto maakt deel uit van de serie 'Metropolis', waarmee fotograaf Martin Roemers een World Press Photo Award won.
Karachi, Pakistan. Deze foto maakt deel uit van de serie 'Metropolis', waarmee fotograaf Martin Roemers een World Press Photo Award won. Foto: Martin Roemers

In maart is het thema van de Nederland Fotografeert ‘Beweging’. Martin Roemers (1962), die twee World Press Photo Awards won, waarvan één voor zijn fotoproject Metropolis, bespreekt hoe hij het thema in beeld brengt.

“Als amateurfotografen ‘beweging’ vastleggen, maken ze bijvoorbeeld foto’s van het stromende water van een waterval. Maar beweging in een foto hoeft geen doel op zich te zijn, het is ook een middel om iets te vertellen. Bij de eerste foto van mijn serie Metropolis, wilde ik het chaotische karakter van Bombay in één foto verbeelden. Bombay is letterlijk een stad in beweging, werken met lange belichtingstijden is dan een instrument.”

“Later bleek uit een VN-rapport dat meer dan de helft van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving woont, ik ben toen wereldwijd ruim twintig megasteden gaan fotograferen. Het werd een verhaal over urbanisatie, over overeenkomsten en verschillen tussen plekken als L.A. en Karachi.”

Wachten tot alles op zijn plaats valt

“Er is veel wat ik niet kan controleren tijdens het maken van deze foto’s. Ik leg zoveel verschillende verhalen tegelijk vast en je kunt tijdens het fotograferen maar op een stuk of vijf elementen focussen. Wat je wel kunt controleren is je locatie en standpunt. Met een lokale assistent rijd ik overdag door de stad op zoek naar geschikte straten of drukke kruispunten.”

“Als het licht goed is - meestal rond de avondschemering - keer ik terug en wacht op het moment dat alles op zijn plaats valt. Je weet waar de grens van je beeld ligt en let dan op: wie komt erin, wie gaat rijden, wanneer staan interessante figuren stil zodat je ze lang kunt belichten en ze toch scherp in beeld zijn?”

De juiste balans

“Een spannende foto heeft een juiste balans tussen elementen die bewegen en elementen die niet bewegen. In de foto van Karachi zie je de traditionele meloenenboer, handelaren in schoenen, het moderne fotolab, de wachtende bus en op de achtergrond het verkeer. De dynamiek en hectiek van de grote stad worden verbeeld in de bewegingen van mensen en verkeer. Tegelijkertijd zie je het individu dat zijn weg vindt in de overtreffende stad.”

Vanaf december 2015 wordt Metropolis geëxposeerd in Huis Marseille te Amsterdam.

U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd