Beelden moord Nemtsov wijzen op zorgvuldig georganiseerde aanslag

Rouwende Russen brengen een eerbetoon aan Nemtsov op de plek waar hij werd vermoord. Reuters / Maxim Zmeyev

Vrijgegeven beelden waarop het moment van de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov is vastgelegd, lijken te wijzen op een goed georganiseerde aanslag. Televisiezender Moscow TVC toonde vanochtend een fragment waarop te zien is hoe de vermoedelijke dader Nemtsov opwacht.

De dader staat op een brug in het centrum van Moskou te wachten op de politicus, openlijk tegenstander van Vladimir Poetin. Volgens het Russische persbureau Sputnik, dat de beelden uitvoerig heeft bestudeerd, doen de opnames vermoeden dat de moord zorgvuldig is voorbereid.

Rusland-expert en NRC-journalist Hubert Smeets zet ook zijn vraagtekens bij het juist voorbijrijden van een sneeuwschuiver tijdens het incident.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Moskouse tv zond beelden moord Nemtsov uit. Net op moment schieten sneeuwruimer voorlangs? Veel wijst op organisatie. http://t.co/DaEkbvJCLj
Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets @hubertsmeets Wegrennende mannen kunnen ook burgers zijn, bang voor verdenking politie. In Rusland is weglopen van plaats delict usance
Twitter avatar aleidsteenman aleid steenman Russ.twitteraars speculeren over sneeuwruimer waardoor camera moord Nemtsov niet kon registreren. Waarom sneeuwruimer terwijl ’t regende?

Op Nemtsov zouden acht schoten zijn afgevuurd. Vier daarvan zouden de criticus van het Kremlin hebben geraakt. Eerder was gemeld dat de vermoedelijke dader in een witte auto vluchtte. Volgens Sputnik is het voertuig grijs.

Nemtsov was een van de leiders van de oppositie tegen president Vladimir Poetin. De liberale politicus was in het verleden onder meer vicepremier van Rusland. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is Nemtsov vermoord omdat hij Russische betrokkenheid bij het conflict in het oosten van Oekraïne kon bewijzen. Vladimir Poetin zelf denkt dat de moord een actie is die de politieke situatie in zijn land moet destabiliseren.

Vanmiddag begint om 13.00 uur Nederlandse tijd een rouwmars die langs de plaats delict komt. In eerste instantie stond een protestmars gepland maar die is door de moord op Nemtsov geannuleerd en omgedoopt tot herdenking.

    • Jules Seegers