Australië en Maleisië testen beter volgsysteem na ramp MH370

Warren Truss bij een van zijn persconferenties over het zoeken naar MH370. ANP-EPA / Lukas Coch

Een beter volgsysteem voor vliegtuigen die boven afgelegen gebieden vliegen moet gaan voorkomen dat deze toestellen ‘kwijtraken’. Australië en Maleisië willen hiertoe een proef doen om elk kwartier een locatiecheck uit te voeren. Nu gebeurt dat met toestellen boven zee iedere dertig tot veertig minuten.

Het verbeteren van het volgsysteem zou een van de logische lessen moeten zijn die de luchtvaart trekt uit de verdwijning van Malaysia Airlines vlucht MH370, bijna een jaar geleden. Dat vindt de directeur-generaal Andrew Herdman van de Vereniging van Aziatische en Pacifische Luchtvaartmaatschappijen (AAPA).

Vrijwel tegelijkertijd kondigde de Australische vicepremier Warren Truss, verantwoordelijk voor de luchtvaart in Australië, volgens Australische media aan dat zijn land samen met Maleisië en Indonesië een proef met het beter volgen van vliegtuigen boven oceanen start. Voor het traceren worden satellietgegevens gebruikt.

“Deze nieuwe aanpak zorgt voor directe verbeteringen bij het monitoren van langeafstandsvluchten en zal het publiek meer vertrouwen in de luchtvaart geven, zonder dat luchtvaartmaatschappijen daarvoor moeten investeren in nieuwe technologie”, zei Truss volgens ABC Online.

MH370 verdween op 8 maart van de radar. De Boeing 777 was van Kuala Lumpur met 239 mensen aan boord onderweg naar Peking. Het toestel is nog altijd niet gevonden. Momenteel zoekt het Nederlandse bedrijf Fugro op de bodem van de Indische Oceaan. (NRC/ANP)