ASML bevestigt hack, nog niks bekend over oorsprong aanval

De vestiging van ASML in Veldhoven. het bedrijf heeft toegegeven dat het afgelopen week korte tijd is gehackt. ANP/LEX VAN LIESHOUT

Chipmaker ASML heeft vandaag bevestigd dat het afgelopen week is gehackt. Bij die aanval zou echter geen gevoelige informatie zijn gestolen, omdat de hack maar van korte duur is geweest.

Vrijdag meldde de technologiewebsite Tweakers dat er een aanval op het technologiebedrijf was uitgevoerd. ASML wilde toen nog niet reageren, maar vandaag heeft het bedrijf de hack bevestigd.

De aanval zou voornamelijk gericht zijn geweest op de Nederlandse vestigingen van ASML. Daarbij is volgens het bedrijf dus geen waardevolle informatie gestolen, zoals de bouwplannen van chipmachines. Volgens ASML is er slechts een ‘beperkte hoeveelheid’ data gestolen.

Over wie de aanval heeft uitgevoerd doet het bedrijf geen uitspraken. Bij de eerste berichten over de hack werd het vermoeden uitgesproken dat een Chinese legereenheid achter de aanval zit, maar daar is verder niks over bekend.

    • Philippus Zandstra