A Few Good Men was goed, maar deze montage zonder tekst ook

A Few Good Men kennen we vooral door die iconische uitspraak van Jack Nicholson: “You can’t handle the truth!” Wat nu als die film zonder tekst opnieuw wordt gemonteerd? Dan is er geen rechtbankdrama meer, maar een komedie met heel veel vragende blikken.

Welke truth? Foto ANP/Kippa

A Few Good Men kennen we vooral door die iconische uitspraak van Jack Nicholson: “You can’t handle the truth!” Wat nu als die film zonder tekst opnieuw wordt gemonteerd? Dan is er geen rechtbankdrama meer, maar een komedie met heel veel vragende blikken.

A Few Good Men (1992) geldt als een van de beste films met Jack Nicholson. Het rechtbankdrama over een jonge advocaat (Tom Cruise) die twee mariniers verdedigt na een dodelijke schietpartij op Cuba is vooral de filmhistorie ingegaan door Nicholson. Als de ijzervretende kolonel Nathan R. Jessup laat hij Cruise alle hoeken van de rechtbank zien, wat uiteindelijk uitmondt in deze adembenemende climax:


Maar wat gebeurt er als in een nieuwe cut van een grappenmaker alle dialogen eruit zijn gehaald en alleen de starende blikken van de acteurs overblijven (en in het geval van Nicholson, diens wenkbrauwen)? Kijk zelf maar.

Een dergelijke behandeling heeft Dr. Phil overigens ook al een keer gehad. Een sessie met een fout vriendje eindigde daardoor in een emotionele pingpongwedstrijd:

    • Philippus Zandstra